Отнеха имунитета на кандидат-кмет за Стара Загора

ЦИК даде съгласие да бъде привлечен като обвиняем по досъдебно производство кандидата за кмет на Стара Загора Янко Янков, издигнат от коалиция „Алтернативата на гражданите“.

Решението е по повод постъпило искане от главния прокурор Сотир Цацаров. Няколко часа преди да се появи решението на ЦИК от своя профил във ФБ Янков написа: „След освобождението през 1878 е имало правила да се кандидатираш за кмет. Да бъдеш над 30 години да имаш личен живот и деца, и да имаш собствен имот. Хубаво е и сега да има критерии за кандидатите за кметове, а и за общинските съветници. Аз съм на 41 години, имам 3 деца и собствен апартамент 100 кв. Гласувайте хора и мислете за кого преди да задраскате квадратчето. Човека, който изберете ще решава нашата съдба и тази на града ни. Най-важното е да отидете и да гласувате, за да не може да ги изберат с купения вот. Време е за смяна на модела. Аз гласувах за нов начин и стил на управление, ако искате промяна направете го и вие.“, след което изключи мобилния си телефон.Упълномощеният представител на коалицията Жени Димова също заяви , че няма контакт с кандидата за кмет и че в изборния ден не се е виждала и чувала с него.

Янко Янков беше общински съветник в досегашния мандат, той влезе с гласовете на фейсбукгрупата „Истината за Стара Загора“, която имаше двама представители. В тези избори коалицията , в която участват 5 политически формации е издигнала кандидатурите на 51 души за съветници. По време на мандата Янков беше чест посетители на съда в Града на липите като ищец и подсъдим по дела за клевета и обиди заради свои публикации в социалните мрежи.На практика той имаше най-много билбордове в града на липите за тази кампания , в деня на изборите постъпи сигнал че един от тях е на разстояние по-малко от законовите изисквания до една от секциите за гласуване. 

В 16,53 часа Янков разпрати мейл до медиите, в който се чете:”Не знам за какво става въпрос. Не съм арестуван. Обикалям селата да следя изборния процес. Това е чисто скалъпена история да ми съборят резултата, защото видяха, че набираме сила и ще бъда на балотаж. Никакви гласове не съм купувал. Не съм давал пари на никого да купува гласове. Не съм плащал на никого да гласува за мен. Всичко е една голяма бомба да ме дискредитират и то точно в изборния ден. Точно днес, когато ми повдигат обвинение, че съм купувал гласове цял ден бях в офиса и не съм мърдал от там до 15.00. Хора, това е поръчка да ме смачкат и да не им преча. Точно сега не трябва да се разколебаваме, а да отидем всички до урните и да гласуваме. ЗАЕДНО МОЖЕМ да ги спрем.”. Опитете да бъде чут обаче останаха безлрезултатни.

Монитор, Хр. Христов

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com