Стара Загора

Откриха реставриран войнишки паметник (СНИМКИ)

Реставрираният паметник на загинали във войните жители на старозагорското село Маджерито бе открит официално. Изцяло обновеният мраморен монумент с християнски кръст на върха бе осветен от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан.

паметник

Паметникът е построен през 1926 г. и е осветен за първи път на 21 ноември, по стар стил тогава – Архангеловден. Той е изграден в памет на 27 мъже от селото, загинали в Балканската и Първата световна войни. Във времето монументът в центъра на Маджерито започва да се руши. Идеята за възстановяването му е на родолюбивата казанлъчанка Станислава Авджиева. Тя е дарила цялата сума за ремонта. Авджиева е живяла известно време в селото и има прадядо, загинал по време на обсадата на Одрин през 1913 г., чието име също е изписано на паметника.

Да помним своята история и подвига на героите, проляли кръвта си, за да я има днес свободна и независима България, призова областният управител Гергана Микова.

паметник

Десетки жители на Маджерито и на околните села положиха цветя в знак на признателност. За гостите на освещаването домакините бяха приготвили курбан, който бе осветен от митрополит Киприан.

паметник

 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com