Connect with us

Стара Загора

Откриха паметна плоча на основателя и първи хормайстор на Старозагорската опера

Published

on

Паметна плоча на един от основателите на Старозагорската опера и първи неин хормайстор – Златан Станчев, бе открита в непосредствена близост до официалния вход на Операта.

Автор е  скулпторът Наско Настев, а изработването на паметния знак е финансирано от община Стара Загора.

„Цели 50 години след публикацията на Борис Фетваджиев във в.“Септември“ се сбъдва пожеланото от него-„да бъде увековечено делото на Златан Станчев с един паметник или най-малко с бюст в сградата на новата Опера.

Златан Станчев е човек с високи хоризонти и съзидател“, припомни директорът на културната институция Огнян Драганов.

Преди откриването на плочата Райна Антонова от Регионален исторически музей подчерта огромната социална дейност на Златан Станчев и организираните от него многобройни благотворителни концерти в полза на различни каузи на общността на Стара Загора.

До новата паметна плоча бяха изложени платна с фотодокументална изложба за делото на общественика, подготвена от гл.ас.д-р Емилия Жунич.

На откриването бе и внучката на Станчев-Полина Димитрова, дъщеря на Магда Станчева, дългогодишен артист-хорист в Операта. Днешното събитие почетоха директорът на Художествената галерия Марин Добрев, художници, общественици, много настоящи артист-хористи и солисти на Операта.

Златан Станчев е роден на 25 март 1877 г. във Варна. Завършва музикалното си образование в Одеса. Назначен за учител по музика в Девическата гимназия в Стара Загора на 24.10.1905 г. Станчев ръководи смесен и мъжки хор при Музикалното дружество „Кавал“ , голям хор при дружество „Театър“, големи граждански и смесени хорове. С всички тях изнася хорови фрагменти, действия от опери /“Вълшебната флейта“, „Кармен“, „Фауст“, „Гергана“ и др./ и цели оперетни заглавия /“Двамата тюреновци“/. Диригент и основател е на хорове при храмовете „Св.Богородица“ и „Свети Димитър“. Основател и първи хормайстор на Опера Стара Загора /лично събира реквизит и костюми за първата постановка – операта „Гергана“, премиера на 1 юли 1925 г. /.

На 22 март 1928 година Златан Станчев е сред учредителите на „оперна дружба под името Районна опера – Стара Загора с център Стара Загора и район за обхождане Бургас, Търново и Пловдив…Основаването на операта става на 22 март-първият ден на пролетта.

Златан Станчев обучава допълнително и много хористи с изявен талант – братята Димитър и Борис Христови, Димитър Божков, Панайот Димитров-Отето, които в последствие са солисти на Софийската опера, Тодор Мазаров започва пътя си от сцената на Старозагорската опера, Ничка Хаджимитева-Баталова, Руси Белчев и Йовка Бунарджиева – солисти в Старозагорската опера.

На 18 декември 1946 г. със спектакъла „Травиата“  / в главната роля Елисавета Йовович / Старозагорската опера се представлява оттеглянето на Златан Станчев от активната творческа дейност – след 56 години работа, 40 от които в Стара Загора. Дарик

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com