Connect with us

Стара Загора

Откриха дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“

Published

on

В тържествена церемония във фоайето на старозагорската опера бе дадено началото на дванадесетото издание на Международната куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. „Поздравявам организаторите на това много очаквано срещи, поздравявам всички участници с„ Добре дошли “, поздравявам и журито на което предвиждат една нелека задача- да открои най-доброто от най-доброто. На добър час! “, каза в приветственото си слово зам.-кметът Милена Желева.

Веднага след това зрителите имат възможност да се наслаждават на спектакъла в Държава драматично – куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен „Ученикът на смъртта“ – по полска народна приказка.

В конкурсната програма ще бъде взето участие 11 спектакъла от страната и Европа. „Основна мисия на фестивала през всички тези години беше, за да провокира българските творци, за да създаде куклено-театрално изкуство за възрастни“, разказана директория на Кукления театър в Стара Загора Дарин Петков. Той допълва, че селектира, както във всяко издание на фестивал, е разнообразно и се стреми да покаже пред публиката съвременни тенденции и иновативни похвати в куклено-театрално изкуство. В рамките на тазгодичното издание на фестивала присъстващите ще видят дигитално оживени кукли. С помощта на най-новите дигитални технологии една кукла от знаковия спектър на Куклен театър Стара Загора-„Жабокът принц“ ще оживее във фоайето на театъра и ще ви комуникира с всички посетители и гости.

img_10191

Тази година председател на журито е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят отличия в осем категории – за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, на младата критика и Гран при за най-добър спектакъл. Освен това ще се връчи и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

Днес програмата продължава:

Програма за деня

Уъркшоп Плакатът – Флагманът на съвременната визия

9.00 ч, РБ „Захарий Княжески“

„Снежната кралица“ по Х. К. Андерсен, постановка на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“

10.00 ч., Културен център „Стара Загора“

Анимационна кинопанорама

13.00 ч., РБ „Захарий Княжески“

Представяне на книгата „Тандемът“ на проф. Катерина Илкова

15.00 ч. Къщата на арх. Димов

Сценографска изложба на Клаудия Орос от Будапеща, Унгария

16.00 ч. Къщата на арх. Димов

„Стара Загора – град за обичане“. Книга на журналистката Росица Ранчева

17.00 ч., фоайе Оперен театър

„Непознатата звезда на Курт Вайл“ – музикален спектакъл на Малко Театро – Будапеща,

Унгария

18.00 ч., Драматичен театър

„Дневникът на един луд“ по Гогол, постановка на театър „Кредо“- София

Режисьор Нина Димитрова

20.00 ч., Куклен театър

Всички събития по време на фестивала ще се провеждат при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Continue Reading

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com