Connect with us

Стара Загора

Отбелязваме Международния ден на жената: Честит празник, дами!

Published

on

Днес е 8-и март – Международният ден на жената. Празникът ще бъде представен с множество инициативи.

В София точно по обяд пред сградата на Съдебната палата в небето ще бъдат пуснати черни балони. Целта е да се обърне внимание на проблема с домашното насилие. По данни на фондация „Аме” през миналата година поне 19 жени са загубили живота си по време на извънредното положение.

За пета поредна година ще се проведе и традиционното шествие за правата на жените. Тази година то ще премине под мотото „Винаги на първа линия”.

Българката Ана Маймункова е тази, която предлага 8 март да е Международен ден на жената. Това става по време на Втората конференция на жените комунистки в Москва през 1920 година.

Първият празник е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаването му се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20. век. Датата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Те са атакувани и разпръснати от полицията. В следващите години има други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия международен. По предложение на Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта, за да се празнува денят на работниците. Следващата година Международният ден на жената се представлява от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, през 1913 г. – във Франция и Русия. На Запад Международният ден на жената се представлява през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Под-новява се със зараждащия се феминизъм през 60-те години.

Марица

Стара Загора

Кола блъсна велосипедист в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в гр. Стара Загора, по ул. “Цар Иван Шишман”, се е движил л.а. “Форд”, управляван от 29-годишен мъж. Същият не е пропуснал и блъснал движещ се с предимство по велоалея 41-годишен велосипедист. В следствие на удара велосипедистът е получил разкъсно-контузни рани по главата и тялото.

Настанен е за лечение в УМБАЛ – Стара Загора със съмнение за фрактури на трети и четвърти шийни прешлени, без опасност за живота. Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, като резултатите са отрицателни. В сектор “Пътна полиция”, ОДМВР – Стара Загора, е образувано досъдебно производство чл.343, ал.1 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Отново кола осъмна с нарязани гуми в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в Първо РУ – Стара Загора е получено съобщение от 26-годишен мъж от гр. Стара Загора, че за времето от 22:00 ч. на 13.04.2021 г. до 07:00 ч. на 14.04.2021 г. е счупено предното панорамно стъкло и са нарязани четирите гуми на личния му автомобил „Фолксваген“, който е бил паркиран в междублоково пространство в гр. Стара Загора, кв. “Самара 3“.

Образувано е досъдебно производство  по чл.216 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021 организират в старозагорското село Преславен

Published

on

За втора година кмеството в старозагорското село Преславен и читалище “Димитър Наумов-1908” в населеното място обявяват началото на цветна надпревара- фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021.


Конкурсът ще се проведе в четири категории:
*красива цветна градина;
*интересни идеи и декорации в градината;
* поддържано и приветливо тротоарно пространство;
* Многообразие от цветя и други растения.


Снимки могат да бъдат изпращани на фейсбук страницата на читалището до края на месец май. Компетентно жури ще оцени и награди победителите. Лауреатите от всички категории в конкурса ще отидат на голям регионален финал.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com