Отбелязваме Антоновден. Традиции

На 17 януари се празнува Антоновден . На трапезата не трябва да има боб, леща, царевица, свинско.
И това не е случайно. Всички народни поверия, свързани с Антоновден , имат една цел – “профилактична”, казано на модерен език. Да се предпази семейството от болести. Затова се раздават медени питки – да се умилостиви чумата – събирателен образ на епидемиите. а тя обичала сладичко.

На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почива и си угажда в деня на светеца пустинник, умрял на 105 години, толкова повече ще пращи от здраве.
АНТОНОВДЕН е свързан с народните поверия , да се предпазим от болестите, чумата.

Според народа всички болести се събират на Антоновден, а на Атанасов тръгват по хората. Затова е необходимо да се спазват различни забрани на празника:
* Жените не трябва да работят.
* Не трябва да преде и не се докосва вълна – тъй като се смята, че във вълната спи чумата.
* Не се плета или шие на празника.
* Не се варят боб, леща, царевица или други варива, за да не се разболяват децата.
* Мъжете не трябва да впрягат добитъка.
* Необходимо е за здраве да се раздаде на близки и съседи от традиционните за празника содени питки, намазани с петмез. Една от питките се оставя на тавана “за белята”, “за лелята” т.е. за чумата, защото от суеверие хората се боели да изговорят думата “чума”.
* На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече си почивате и си угаждате на този ден, толкова повече ще пращите от здраве!

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com