Осмото издание на кинофестивала „Златната липа“ се отлага за 2021 година

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година, заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивалът беше насрочен за дните от 30 май до 3 юни 2020 година и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогрози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII-я фестивал „Златната липа“ за 2021 година“, каза Магдалена Ралчева. Причина за решението е и забраната за провеждане на културни събития от Културния календар на община Стара Загора до септември тази година.

Вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29 май до 2 юни 2021 година. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала.

Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020“ . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, посочи Магдалена Ралчева. Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза още Ралчева.

В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45, посочи още Магдалена Ралчева. Този формат ще се запази и в следващите издания на фестивала. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече , зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обясни Ралчева. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com