Оперни арии звучаха за лекари на първа линия в Стара Загора

Арии от няколко най-известни опери прозвучаха по обяд в четвъртък под прозорците на клиниката по инфекциозни болести в старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в изпълнение на младите певци Нели и Теодор Петкови, които по този нестандартен начин се опитаха да поздравят медиците от екипа на проф. Лилия Пекова и да вдъхнат кураж на 29-те пациенти с COVID-19 .

Според ръководителя на клиниката там вече работят три доброволки, студенти от ІV и V-и курс на медицинския факултет при Тракийския университет, няколко техни колеги пък са започнали работа по договор като санитари.

„Надявам се на още доброволци както от страна на студентите така и на колеги от други болнични заведения тъй като вече има натрупана огромна умора сред специалистите в клиниката. На практика те са на първа линия от самото начало на пандемията, от обявяване на извънредното положение през март.“, коментира проф. Пекова. Тя не скри удоволетворението си от нестандартните пожелание с езика на операта и не скри съжалението си, че в последния момент, заради завишените изисквания на санитарно-епидемиологичните власти е отпаднало изпълнението на детската вокална група „Усмивки“ при читалище „Родина 1860“ в Града на липите.

По думите на проф. Пекова в момента цялата леглова база на клиниката е заета, заедно с болните от COVID-19  има и 22 болни от Хепатит.

Трите доброволки, бъдещите  лекари Десислава Койнарска, Виктория Янкова и Айше Али  са от  Стара Загора, Кърджали и велинградското село Аврамово.На този етап те са в подкрепа на персонала при подготовката на документацията и логистичното обслужване на клиниката, като с най-дълъг стаж, още от пролетта е Десислава. Младото момиче е категорично , че няма място за конспиративни теории, коронавирусът съществува и ситуацията става все по-напрегната.

Според декана на медицинския факултет при ТрУ доц.д-р Юлиан Ананиев доброволчеството е много личен акт и не може под общия знаменател на „положили Хипократова клетва“ да се иска всички медици да отидат „на първа линия“. Той обаче очаква и други студенти да предложат услугите си като санитари, проблемът е че не достигат специалисти-инфекционисти.

Сред дошлите да изразят подкрепата и благодарност към работещите в клиниката по инфекциозни заболявания бяха ректорът на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, областния управител Гергана Микова, заместник-кметовете на  Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, изпълнителният директор на УМБАЛ проф. д-р Йовчо Йовчев и други ръководители на  институции.

Монитор, Христо Христов

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com