Стара Загора

Опера и детски глъч огласиха градината на Старозагорската митрополия

Деца на различна възраст и техните родители препълниха градината на Старозагорската митрополия. 

Спектакълът „ДО РЕ МИ в пелени“ отведе най-малките зрители на вълнуващо пътешествие на крилете на музиката. С класически произведения от цял свят мъниците от 0 до 3 годинки преплуваха хубавия син Дунав, танцуваха неаполитанска тарантела и виенски валс, подремнаха с руски приспивни мелодии. В него участваха Нели Нечева, Теодор Петков, Нина Димитрова, Никола Марулев, Трио „Реверанс”.

Приказката „Пеперудена магия” – образователен авторски спектакъл на Детско-юношеската  студия за опера и балет „Маргаритки” при Държавна опера – Стара Загора пренесе зрителите в света на буболечките, разказа за приятелството и за една….необикновена магия. Музиката е на Маргарита Шоселова, аранжимент Николай Цолов, либрето Мая Дългъчева, постановка и хореография Радост Младенова-Арабаджиева, сценография и костюми Теодора Джамбазова, разказвач и консултант актьорско майсторство  Деница Янакиева, актриса в Куклен театър-Стара Загора.

Най-новият герой от програмата за деца на Операта – пухкавото бяло мече Музичкоотведе малчуганите в света на Музиката – в парка при птичките, на улицата при колите и клаксоните, в детската градина. Спектакълът е анимиран музикален проект, създаден е по идея на Красимира Георгиева, в който участват Нели Нечева, Теодор Петков, Нина Димитрова, Никоинструментално трио “Реверанс”, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет  „Маргаритки”.

От името на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан събитието откри свещеноиконом Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-просветния отдел на Митрополията. Той пожела на присъстващите да бъдат здрави, изпълнени със сили и с това начало да се даде старт на една поредица от подобни събития и срещи.

“Безкрайно щастливи сме, че успяхме да реализираме този проект, този културен продуктза най-малките, които възприемат изкуството по най-непринудения начин. Някои от тях може да са идвали на спектаклите в сградата на Операта, но тук, на едно от най-духовните места в Стара Загора – Старозагорската митрополия атмосферата е съвсем различна“, каза директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Той бе категоричен, че възнамерява тези събития да продължат не само за най-малките, а и за техните родители.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com