Сватби

ОПАСНО! Тръшва ни австралийски грип – води до тежки усложнения като менингит и оток на мозъка

Нов грип ще ни мори през есента, предупреждават епидемиолози. Грипният щам, който ще върлува у нас през септември, се нарича „А Виктория“ и е регистриран за пръв път в Австралия, където вече покоси маса хора.

Специалистите отбелязват, че вирусът е от опасните и бързоразпространяващите се грипни щамове, които за нула време събарят на легло даже здравия като бик човек. Докторите предупреждават, че появата му може да се превърне в епидемия, която да засегне предимно малките деца и възрастните хора, които са със слаби имунни системи.

Първите му симптоми са стандартни, но ако не се реагира веднага, усложненията могат да бъдат фатални. Освен познатите бронхити, пневмонии, вирусни и бактериални инфекции тази есен нелекуването на заразата ще прераства опасно в неврологични заболявания – тежки менингити, енцефалити, отоци на мозъка. „На този етап пациентите с такива диагнози все още са малко, но огнищата на вируса тепърва ще се разрастват“, коментират медиците. „Много е важно да се пазите старателно след заболяването, защото имунитетът отслабва и рискът от повторна зараза е изключително голям“, съветват те. Според специалистите най-важна е пълноценната храна – не само по време и след болестта, а и през цялата есен, когато се подготвяме за изобилието от вируси през зимата.

Имунитетът се изгражда от белтъчините и затова е добре да се наблегне на месото, млякото, яйцата. Оказва се, че захарта и полуфабрикатите имат точно обратния ефект, затова се препоръчва за този период да се откажете от бонбони, бисквити, газирани напитки, чипс.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com