Омбудсманът се ангажира да помогне в казус със старозагорска снаха от Мианмар


Националният омбудсман
 Диана Ковачева се ангажира да помогне на старозагорска снаха от Мианмар. За случая на младата жена споделила свекървата по време на изнесена приемна на обществения посредник в областния град. Заради заплетения казус  жената може да се окаже със статут на незаконно пребиваващата в България, а връщането й в Мианмар също е невъзможно.

Казусът на старозагорската снаха от Мианмар е заради смяната на името й след като през септември сключила граждански брак. Жената приела фамилията на съпруга си, но се оказало, че по законите на родината й не може да й бъде издадена повече виза.

Сега жената се опитва да си върне старото име, което обаче става само по съдебен ред, а процедурата е по-дълга отколкото срока до края на визата й. Тя изтича след 90 дни и след това жената ще бъде незаконно пребиваваща в България.

“Тя е подала искане до съда за смяна на името, делото е прехвърлено  в Софийски Районен съд, но едва ли ще може да бъде насрочено толкова скоро, т.е. след изтичане на визата жената ще има проблеми и в Мианмар, и в България“, разказа националният омбудсман Диана Ковачева.

Семейството на жената е подало искане за съдействие от Министерството на външните работи, а Ковачева се ангажира да подаде молба до Софийския Районен съд, делото да бъде насрочено по-бързо, за да може да й бъде издадена виза и да направи процедура за постоянно пребиваване. „Проблемът е много сериозен, защото жената не може да се върне в родната си страна, но не може да остане законно и тук. Изисква се бърза намеса на съдебната власт и на Министерството на външните работи“.

30 старозагорци  са подали жалби и сигнали по време на днешната изнесена приемна на националния омбудсман. Основните въпроси, които са поставили са свързани с икономическите и социалните права, трудовото законодателство, етажната собственост.

Старозагорски адвокат, представител на Асоциацията на осиновените, е сигнализирал за противоречива съдебна практика в случаите за установяването на произход и разкриване тайната на осиновяването

Дарик

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com