Connect with us

Стара Загора

Общо 1215 абитуриенти ще празнуват в Стара Загора

Published

on

По пътя на новия живот и реализация тази година ще поемат общо 1215 момчета и момичета от 16 училища в Стара Загора. Няма завършващи зрелостници в четири учебни заведения – Средно училище „Христо Смирненски“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Железник“ и най-новата Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи.

Традиционно най-много са абитуриентите от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – 225 , а най-малко от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – само 14.

Тържествата започват на 22 май, а старт на купона дават абитуриентите от Спортно училище „Тодор Каблешков“, които ще празнуват в ресторант „Сръбска скара при Владо“.

Шест училища ще празнуват навръх 24-ти май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В бални зали „Тера“ ще се вихри балът на учениците от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. В Парк хотел „Стара Загора“ ще празнуват абитуриентите от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, а залата на хотел „Верея“ ще отвори врати за младежите и девойките завършващи Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. В „Мериан палас“ ще се съберат зрелостниците от Средно училище „Васил Левски“ и от Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Възпитаниците на   Професионалната гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“ ще ознаменуват завършването си в ресторант „Тифани“.

На 25 май абитуриентите от Средно училище „Максим Горки“ се събират в парк хотел „Стара Загора“, а в бални зали „Тера“ ще празнуват завършващите Профилирана природо-математическа гимназия  „Гео Милев“.

Двадесет абитуриенти от Средно училище „Иван Вазов“ ще се радват на завършването в хотел „Верея“, а зрелостниците от Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ ще са гости на „Мериан палас“. Пак там на 26 май празнуват абитуриентите на Професионалната гимназия по хранене и облекло „Райна Княгиня“, а на 27 май тези от Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски“.

Възпитаниците на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“  ще празнуват на 26 май в Хотел-ресторант „Сити“.

Завършващите вечерно училище „Захарий Стоянов“ ще закрият празненствата на 12 юни в ресторант „Сръбска скара при Владо. Официално бал няма да имат 22- ма абитуриенти от Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“.

Стара Загора

Съществуването на Берое под въпрос

Published

on

“Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба”. Така отговори днес пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков на въпрос какво ще се случи с Берое, чийто собственик е ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Не знам какво става, аз съм от ЦСКА. Тепърва предстоят разговори. Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба. Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продаде клуба. Като министерство не можем да продаваме нищо”, каза Живков.

Continue Reading

Стара Загора

Четвъртокласници засадиха 150 цветя в центъра на Стара Загора

Published

on

от Второ ОУ „П.Р.Славейков“ се включиха днес в акция по зацветяване в центъра на Стара Загора. В пространството пред Универсалния магазин малчуганите служители общо 150 многогодишни растения, подходящи за сянка – хойхера, хоста и хемерокалис, както и почвопокривни – глехома и дихондра. Инициатива е на Община Стара Загора, съвместно със Съюза на архитекти в България- дружество Стара Загора. 

 „Днешната акция е продължение на творческите срещи, които организираме съвместно със Съюза на архитектите в България- дружество Стара Загора. Идеята е дадем възможност на най-малките да се включат в направата на града ни още по-красив. По този начин да им покажем, че трябва да се грижим за средата около нас и да пазят направеното, което е за всички“, каза по време на засаждането главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че се предвижда кампанията да стане ежегодна, което да допринесе за това Стара Загора да стане още по-красива и зелена.
Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията. Четвъртокласниците с ентусиазъм се впуснаха в задачата и  показаха завидни знания за цветята и тяхното отглеждане. 

Председателят на САБ-дружество Стара Загора арх. Велимир Георгиев допълни, че целта е да се възпита отношението на децата към градската среда и към създаването и опазването ѝ.

Грижата за новонасажденията, осигурени от САБ- дружество Стара Загора, и тяхната поддръжка ще бъде на  звено „Озеленяване и комунални дейности“ към местната администрация.

Continue Reading

Стара Загора

Две години затвор за мъж, блудствал с малолетно момиче в старозагорско село

Published

on

Районен съд – Стара Загора осъди 43-годишния А. М. на „лишаване от свобода“ в размер на две години при първоначален „общ“ режим. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав постанови присъда, с която призна А. М. за виновен в това, че на 10 януари тази година в село, находящо се в община Стара Загора, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, по отношение на 13-годишно
момиче, като деянието е извършено чрез използване положение на надзор.

Подсъдимият живеел на съпружески начала с майката на малолетната пострадала. На 10.02.2021 г. той бил в къщата само с момичето, където извършил блудствените действия, заснемайки ги с мобилния си телефон. А. М. увещавал момичето да не казва на майка си за случилото се, за да не я изпрати в дом за деца. На следващия ден детето споделило за преживяното, след което бил подаден сигнал в полицията.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок преди Окръжен съд – Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com