Свържете се с нас

Стара Загора

Община Стара Загора ще подпомогне семействата, пострадали от пожара в жилищен блок на ул. „Хан Аспарух“

Published

on

На среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, заместниците му Надежда Чакърова и Павлина Делчева, както и с председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова и председателя на Постоянната комисия по социални дейности към него Валентина Бонева бяха живущите в блока на ул. „Хан Аспарух“, чийто покрив изгоря в ранните часове на 25 ноември.

„Важно е да помогнем в тази ситуация на хората. Целта е бързо да бъдат описани щетите, за да получим и своевременно одобрение от държавната комисия за подпомагане на пострадали от бедствия и аварии, за да се получи необходимото обезщетение. Ние ще подготвим документите, както и ще съдействаме в целия процес.  Още утре сутринта ще се извърши проверка на състоянието на сградата, за да бъде задействана процедурата“, каза кметът на общината Живко Тодоров. В същото време ще се обследва и конструктивната цялост на покривното пространство и таваните, стана ясно по време на срещата. За изпълнение на дейностите по възстановяване на блока ще са необходими около 6 месеца.

Две семейства вече са настанени в социалните жилища след искане за подкрепа, като още една жена заяви необходимост от подслон днес, докато жилището ѝ бъде отново годно за обитаване. Засегнатите от огнената стихия са общо 24 семейства, като най-големи щети има при последния етаж от сградата, където са разположени 8 апартамента. Към момента блокът е недостъпен за всички живущи.

Община Стара Загора ще съдейства за охраната, за да се избегнат зловредни посегателства, както и при почистването на отломките и изгорелите вещи от таванските помещения. Ще бъдат взети мерки и за изграждане на временно покривно пространство, за да се ограничат още щети от неблагоприятни метеорологични условия.

Един от домоуправителите в блока изказа своята, както и на съседите си, благодарност към екипите на пожарната и полицията, които са действали бързо, за да се избегне по-голяма трагедия с пострадали хора.

В срещата се включиха още секретарят на администрацията Делян Иванов и Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти и контрол по строителството“, както и представител на Агенция „Социално подпомагане“. Заявления за еднократна помощ от държавата и от Община Стара Загора получиха всички желаещи присъстващи.

На 25.11. 2023 г. в 03.05ч., в Първо РУ-Стара Загора е получен сигнал от тел.112, че покрив на жилищен блок в областния град гори. Пожарът е потушен от екипи на ПБЗН-Стара Загора. Установено е, че вследствие на пожара е унищожена около 650 кв. м покривна конструкция, 24 тавански помещения с домашно имущество в тях. По първоначални данни причина за възникналия пожар е повреден комин. Щетите са в процес на установяване. В Първо РУ-Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл.331, ал.1, вр. чл.330,ал.1 от НК, става ясно от Бюлетина на ОД МВР – Стара Загора.

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com