Connect with us

Стара Загора

Община Стара Загора и УНИЦЕФ изпълняват пилотен проект „Европейска гаранция за детето“

Published

on

Община Стара Загора и УНИЦЕФ изпълняват пилотен проект „Европейска гаранция за детето“ в периода март 2021 – юни 2022 година. Един от компонентите на проекта е насочен към децата с увреждания и затруднения в развитието и има за цел да пилотира семейно-ориентиран подход на ранна интервенция на уврежданията и забавянето в детското развитие. Приоритетна целева група са семействата с деца на възраст 0-3 години, тъй като това е възрастта когато мозъкът е с най-висока невропластичност и ранната намеса има най-голям потенциал да повлияе на хода на детското развитие.

Целта е да се развият услуги за ранна интервенция и по този начин да се подкрепят родителите като се развиват техните умения и знания в грижата и техните увереност и самочувствие в насърчаването на детското развитие. Както и да се развие добра професионална мрежа за ранна намеса при затруднения в развитието или увреждания сред ОПЛ, педиатри, медицинските специалисти, педагози и др., и да се подобри координацията между здравната, образователната и социалната системи.

В рамките на този проект ще се проведат два онлайн уебинара чрез платформата ZOOM.На 14 септември от от 15.30 до 18.30 часа всички общопрактикуващи лекари и медицински специалисти могат да вземат участие  в уебинар „Ранни прояви на нарушения в детското развитие с фокус върху психомоторното развитие“. На 17 септември от 15.30 до 18.30 часа родителите ще могат да се включат онлайн в дискусия за „Ранно детско развитие“ Лектор и на двата уебинара ще бъде проф. Иван Иванов- педиатър и детски невролог.

Анализ на УНИЦЕФ, от изследване проведено през 2019 г. показва, че все още проследяването на детското развитие от общопрактикуващите лекари и педиатри се осъществява най-вече по медицински показатели и/или не се извършва систематично при случаите когато достъпът до тях е затруднен, услугите са фрагментирани, като рядко се осъществява координация/обмяна на информация между услугите и професионалистите от различни (здравеопазване,  образование и социална закрила) сектори. Ранното откриване на проблеми в развитието с помощта на скринингова методика е предпоставка за навременна интервенция, активна подкрепа и успешна работа с децата. Провеждането на редовен скрининг чрез валидизирани инструменти е задължителна част от наблюдението на детското развитие

Изследванията показват, че децата започват да получават подкрепа от образователни или социални услуги средно на 30 месечна възраст. В най-ранните месеци от живота на детето общопрактикуващият лекар е единствен специалист, който има наблюдение над него и често се ползва с голямо доверие от семейството. Така неговата роля е огромна и по отношение на превенция и навременна реакция при наблюдавани затруднения в развитието. Развиването на практики в посока извършване на ранен скрининг на детско развитие от общопрактикуващите лекари би имало значителен принос към децата и семействата и преодоляването на негативни последствия от забавяне в развитието.

Continue Reading

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com