Свържете се с нас

Стара Загора

Община Стара Загора и Общински съвет търсят вариант за запазване на над 70 дървета в имот, отреден за строеж на жилищен блок

Published

on

Търси се подходящ вариант да се спасят от изсичане над 70 дървета, намиращи се в частен парцел от над 5 дка площ, отреден за строеж в кв. „Три чучура – север“. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева по време на пресконференция на председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова. Повод за притеснение за администрацията и местния парламент е инвестиционно намерение на фирма, която е входирала документи за започване на строеж върху закупен от нея имот в южната част на квартала за сграда с 23 хил. кв. м. РЗП.

„В действителност това зелено пространство е голямо, добре запазено. Желанието ни е да предотвратим напрежение и негативна реакция от жителите в квартала при започнали вече строителни действия. Превантивните мерки са по-добрия вариант. Затова и тръгваме още при първите няколко сигнала, че има нещо, притесняващо старозагорци. Считам, че по този начин – на открит диалог, решенията ще бъдат доста по-удовлетворяващи“, обобщи Павлина Делчева. Тя сподели още, че се обмисля в тази ситуация свикване на общо събрание на населението в квартала, които да извършват своеобразен микро референдум. „В други общини са правени допитвания и това работи, защото отговарят хората, които са пряко засегнати“, допълни тя.

Янко Янков, общински съветник и председател на ПК по общинска собственост и стопанска политика, уточни, че става дума за терен, намиращ се под бившата Партийна школа, продаден още през 2005-6 г. на търг от Областна администрация. „В двата парцела, за които получихме сигнали от граждани, че предстои да се строи, при извършена съвместна проверка със зам.-кмета Павлина Делчева установихме, че в този район са изпълнявани паркови мероприятия – т.е. освен дърветата, има още шадраван, алейна мрежа и други. Там би могло да се оформи парк от Общината, тъй като в този квартал такъв липсва“, каза Янко Янков. От думите му стана ясно още, че има вариант за замяна с друг терен – общински, в този квартал, който би удовлетворил строителите, пазейки се общественият интерес. Той допълни, че инвеститорите са били на среща с Председателския съвет на Общински съвет, за да бъде разискват казусът.

На предстоящото заседание на старейшините, което ще се проведе на 7 декември, ще бъдат разгледани близо 50 предложения. Част от тях са подадените заявления за отпускане на финансова помощ от живущи в блока на ул. „Хан Аспарух“, чийто покрив изгоря в края на ноември месец. „Пожарът унищожи цялото покривно пространство на жилищната кооперация, а от тоновете вода, която се изля за потушаване на пламъците, пострадаха всички апартаменти от първия до последния етаж“, посочи председателят на ОбС Ивета Лазарова.

Три от предложенията на администрацията, касаещи продажба на общински жилища, ще бъдат оттеглени от вносителя, защото предстои да се изработи нови стратегия и програма за разпореждане с общинска собственост за настоящия мандат.

Съветниците ще разгледат и процедурата за провеждане на конкурс за избор на управител на „Диагностично-консултативен център I“ ЕООД, както и ще определят  позиция и дадат мандат на представител на Община Стара Загора в Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ – Стара Загора, във връзка с провеждане на извънредно неприсъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията.

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com