Connect with us

Стара Загора

Община Стара Загора изгради модерна система за управление на трафика

Published

on

Община Стара Загора приключи проект BG16RFOP001-1.006-0003 “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – фаза ІІ”. Той акцентира основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт.

„Правим всичко възможно градският транспорт в община Стара Загора да бъде на едно от високите нива не само в България, но и в Европа. По този начин се осигуряват по-ниски нива на замърсяване на околната среда, които не оказват вредно влияние върху здравето на хората и върху самата природа“, откри срещата ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Той акцентира върху многокомпонентността на изпълнения проект, която включва и изграждане на Система за контрол на трафика.

unnamed (6)

„С изцяло нови контролери бяха оборудвани общо 37 кръстовища. Новите и модерни устройства са много по-функционални. Бяха подменени всички светофарни секции с нови лед такива и са изградени нови два светофара на едни от най-натоварените кръстовища, както и четири  пешеходни светофара с бутон за заявка, снабдени с контролери, което позволява безопасно пресичане на пешеходците“, обясни  Младен Заманов, част от колектива изпълнил компонент „Изграждане на система за управление на градския транспорт в Стара Загора“. С въведената нова система се позволяват няколко начина за управление на трафика. Най-важният е координация между кръстовищата, другият начин е гъвкаво управление, което работи като регулира продължителността на зеленото време чрез данните от инсталираните трафик детектори. Третата основна функция на светофарите в момента е осигуряване на приоритет на превозните средства, обслужващи градския транспорт. За целта всички автобуси и тролеи са оборудвани с модеми, които позволяват постоянното следене на автобусите и тяхното разписание, разказа още Заманов. От думите му стана ясно, че друга важна част от дейностите по проекта е изграденото видеонаблюдение. „Камери са поставени на светлинно – регулирани кръстовища и на  възлови кръстовища в Стара Загора, което позволява цялостна представа за моментния трафик в града“.

„На всички кръстовища има изградена оптична свързаност, която се предава на сървъри, разположени в сградата на общинска администрация“,разказа още Атанас Пашов, началник  отдел „Административно и информационно обслужване“.

„Благодарение на всичко, което беше изградено в момента няма проблем с нововъведените зелени вълни за придвижване. На светофарите няма натрупване на автомобили, както беше преди“, каза още зам.-кметът. Той напомни, че в процедура е и обществена поръчка за 33 нови електробуса, които да допълнят автопарка на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“. Стана ясно още, че Община Стара Загора ще кандидатства по програма „Life” за разработване на нова транспортна схема, която да задоволи потребностите на всички ползватели на обществения транспорт в града.

На присъстващите беше демонстрирано как действа системата в реално време, както и натовареността на няколко кръстовища.

Участие в събитието взеха още Мирослава Шопова началник на отдел „Европейски програми и международно сътрудничество“, Бояна Делева, началник отдел „Транспорт“, Добрин Влайков, началник на звено „Градска мобилност“.

Общата стойност на проекта е 14 727 612.40 лева, от които собственият принос е в размер на близо 760 хил.лева, а останалото е финансиране от БФП.

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com