Connect with us

Стара Загора

Община Стара Загора е номинирана за награда „Златна ябълка“

Published

on

Община Стара Загора е номинирана за награда „Златна ябълка“, организиран от Национална мрежа за децата. Отличието се връчва на хора и организации, които имат принос за правата и благосъстоянието на децата в България.

Номинацията е направена от  СНЦ „Свят без граници“. „Община Стара Загора е пример за активното въвличане на общественост, неправителствени организации и местни инициативни комитети при решаването на предизвикателствата пред децата и семействата на всички нива. Основният мотив за номинацията на общината е за широтата на обхвата на проблематиката, която застъпва за отстояване правата и закрилата на децата и семействата. В Общинска програма за закрила и развитие на децата за Община Стара Загора за 2021г. са застъпени мерки и инициативи за всички деца (за деца, принадлежащи на различни религии, етнически произход, увреждания и пр.). В допълнение на това не е за пренебрегване и факта, че Общината е една от първите в Република България, която предоставя на неправителствени организации управлението на държавно-делегирани дейности. Общината откликва на партньорства и реализира редица проекти в областта на грижите за децата.

Още в ранната 2009г. Община Стара Загора, заедно с кмета г-н Евгений Желев инициират съвместно с английската организация АРК и АРК- България процеса на деинстуционализация.

Над 10 години община Стара Загора, използвайки подход отдолу-нагоре изготвя  Общинска програма за закрила и развитие на децата за Община Стара Загора за 2021г. Програмата включва идеи и мерки, идващи от всички работещи за закрила на децата структури.

В Община Стара Загора са налични политики и механизми, които позволяват участието на децата и родителите във взимането на решенията, които се отнасят до тях. Функционирането на Младежки общински съвет не е фиктивно. Децата и младежите участват активно в предложенията за подобряване благосъстоянието им и мнението им се взима предвид от най-висшите ръководни управленски длъжности.

Ежегодно като част от Лятната програма на Местната Комисия за борба с противообществените прояви към Община Стара Загора се промотират прилагането и разбирането на правата на децата. В допълнение в превантивната дейност по училищата като гост-лектори в часовете на класа обществените възпитатели разясняват права, задължения, отговорности.

При реализиране на активности от НПО, свързани с правата на децата, винаги се включват ако са поканени Младежки общински съвет, както и представители на общинска администрация.

Община Стара Загора има ясна и целенасочена политика на устойчивост спрямо мерките за закрила и подкрепа на децата и семействата. Те не са еднократен акт. Те са визия и мисия на общината“, се посочва в предложението.

В категорията „Община“ са номинирани още Ямбол, Нови пазар, Луковит и Девня.

Номинация в годишните награди получи и старозагорско ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Учебното заведение е предложено за отличието за цялостна училищна политика, която цели утвърждаване на правата на детето и практики, чрез които се цели гарантирането на детските права. Номинацията е направена от Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“.

Крайният срок за гласуване е 15 май.

Continue Reading

Стара Загора

Съществуването на Берое под въпрос

Published

on

“Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба”. Така отговори днес пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков на въпрос какво ще се случи с Берое, чийто собственик е ТЕЦ “Марица Изток 2”.

“Не знам какво става, аз съм от ЦСКА. Тепърва предстоят разговори. Не виждам причина да се финансира отбор, при положение че дружеството е на милиони загуба. Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продаде клуба. Като министерство не можем да продаваме нищо”, каза Живков.

Continue Reading

Стара Загора

Четвъртокласници засадиха 150 цветя в центъра на Стара Загора

Published

on

от Второ ОУ „П.Р.Славейков“ се включиха днес в акция по зацветяване в центъра на Стара Загора. В пространството пред Универсалния магазин малчуганите служители общо 150 многогодишни растения, подходящи за сянка – хойхера, хоста и хемерокалис, както и почвопокривни – глехома и дихондра. Инициатива е на Община Стара Загора, съвместно със Съюза на архитекти в България- дружество Стара Загора. 

 „Днешната акция е продължение на творческите срещи, които организираме съвместно със Съюза на архитектите в България- дружество Стара Загора. Идеята е дадем възможност на най-малките да се включат в направата на града ни още по-красив. По този начин да им покажем, че трябва да се грижим за средата около нас и да пазят направеното, което е за всички“, каза по време на засаждането главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя допълни, че се предвижда кампанията да стане ежегодна, което да допринесе за това Стара Загора да стане още по-красива и зелена.
Преди започване на дейностите учениците бяха запознати с технологията на процеса по засаждане на растенията. Четвъртокласниците с ентусиазъм се впуснаха в задачата и  показаха завидни знания за цветята и тяхното отглеждане. 

Председателят на САБ-дружество Стара Загора арх. Велимир Георгиев допълни, че целта е да се възпита отношението на децата към градската среда и към създаването и опазването ѝ.

Грижата за новонасажденията, осигурени от САБ- дружество Стара Загора, и тяхната поддръжка ще бъде на  звено „Озеленяване и комунални дейности“ към местната администрация.

Continue Reading

Стара Загора

Две години затвор за мъж, блудствал с малолетно момиче в старозагорско село

Published

on

Районен съд – Стара Загора осъди 43-годишния А. М. на „лишаване от свобода“ в размер на две години при първоначален „общ“ режим. От наказанието ще бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдебният състав постанови присъда, с която призна А. М. за виновен в това, че на 10 януари тази година в село, находящо се в община Стара Загора, извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, по отношение на 13-годишно
момиче, като деянието е извършено чрез използване положение на надзор.

Подсъдимият живеел на съпружески начала с майката на малолетната пострадала. На 10.02.2021 г. той бил в къщата само с момичето, където извършил блудствените действия, заснемайки ги с мобилния си телефон. А. М. увещавал момичето да не казва на майка си за случилото се, за да не я изпрати в дом за деца. На следващия ден детето споделило за преживяното, след което бил подаден сигнал в полицията.

Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното наказание беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок преди Окръжен съд – Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com