Стара Загора

Общината ще изгради паркинг върху антични и средновековни останки

Община Стара Загора ще изгради паркинг върху консервиран чрез засипване археологически обект, съобщиха от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Поради липса на средства проучването на общинския парцел на ул. „Хаджи Димитър Асенов“№ 136 (южно от „Жабките“) е прекратено и артефактите ще бъдат съхранени под земята.

Общата площ на обекта е 1500 кв. метра, като от тях досега е проучена по-малко от една трета. При археологическите разкопки са разкрити останки от двете крепостни стени на античния и средновековен град, три сгради от античната епоха, три жилища от ранновизантийската епоха и четири средновековни жилища. За цялостното проучване на терена ще са нужни около 150 000 лева, с които не разполага нито музеят, нито общината, обясни директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. За консервацията и експонирането им след това пък са били нужни поне три пъти повече средства. По думите на директора без успех са търсени средства от Министерството на културата. Липсват и възможности за европейско финансиране на археологически проучвания.

„Затова се взе решение всичко да бъде съхранено под земята. Община Стара Загора е възложила на проф. Валентин Тодоров да изготви проект за консервация на археологическите структури. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство“, каза Петър Калчев.

В началото на 2019 г. е започнало почистването на обекта под наблюдението на археолог и реставратор от РИМ – Стара Загора. След завършването на тези дейности теренът ще бъде превърнат в обществен паркинг като отгоре няма да има асфалт, а леки бетонови решетки. По този начин паметниците ще бъдат съхранени във вида, в който са проучени. След време, когато общината или музеят имат нужните средства, проучванията могат да бъдат продължени, увери Петър Калчев.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com