Connect with us

Стара Загора

Обсерваторията в Стара Загора навърши 60 години

Published

on

Днес сe навършват 60 години от откриването на първата публична обсерватория в България – АО „Юрий Гагарин”, Стара Загора. На 26 февруари 1961 г. е открита официално Народна астрономическа обсерватория (НАО) “Юрий Гагарин”, Стара Загора. Инициатива е на група ентусиасти, сред които се откроява личността на Бончо Бонев. С финансовата и материална помощ за Община Стара Загора можете да предоставите и оборудвате първите помещения в сградата на Първо средно училище (днес ГПЧЕ „Ромен Ролан”), като закупите и първите астрономически инструменти и екипировка за нея.

Няма налично описание на снимката.

Първият директор на Народната астрономическа обсерватория, Стара Загора е Бончо Бонев, а първите специалисти – физици на Симеон Владимиров и Величка Драганова. , което е съоръжено с най-голямата и модерен за времето си телескоп. През 1977 г. се закупува звезден проектор и купол за Планетариум тип ZKP2 на заводите „Карл Цайс”, Йена (бивша ГДР). Той е монтиран в специално изградената зала и обновената Народна астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин”, но вечерта с Планетариум отваря врати си на 3 ноември 1978 г. През 1981 г. се поставя началото на археоастрономическите изследвания в Стара Загора (създадена е Научна група за археоастрономически проучвания и експедиции). През времето на своето присъствие, групата е открита и изследвана над двадесет скално-изсечени паметника с архитектура и релеф, позволяваща астрономически наблюдения и времеизмерване през праисторическите епохи по българските земи. Във всички наблюдения наблюдавайте много от обучаването в НАОП средношколци и младежи. На 26 юни 1994 г. сградата на НАОП „Ю. Гагарин ”и апаратура в нея, включително звезден проектор и купола„ звездно небе ”, е унищожена напълно от стихиен пожар, станал в следствие на късо съединение.

Може да бъде изображение с 3 души
Няма налично описание на снимката.

Благодаря на усилията и финансовата подкрепа на тогавашното ръководство на Община Стара Загора, както и безплатната помощ на много спомоществователи, НАО е открита отново на 4 октомври 1995 г. Постепенно е закупена нова наблюдаваща апаратура, демонстрационно и офис оборудване, но, за съжаление, Планетариумът остава мечта за старозагорци за почти четвърти век. През Звездната зала на Планетариума са преминали около 920 хиляди посетители, а представени популярни лекции, направете демонстрационни наблюдения с наблюдавани уреди на Обсерваторията се събраха през годините в залата и на наблюдаваната площадка повече от 1 милион. и 500 хил. зрители.По повод 25-годишен си юбилей НАОП „Ю. Гагарин ”е наградена за заслуги в областта на обучението и популяризирането на астрономията с орден„ Кирил и Методий ”, І-ва степен. През 1997 г. е наградена от Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски ”с начало на знака на Софийския университет за заслуги в издирването, мотивирането и обучението на млади таланти в областта на природните науки.През 2017 г. НАО „Ю. Гагарин ”е регистрирана като Център за подкрепа на личностно развитие – Астрономическа обсерватория„ Ю. Гагарин ”.

Осъществен е основен ремонт на сградата, учебни зали и кабинети, наблюдавани павилиони и технически помещения.От 2019 г. е в ход обществена инициатива, дедета от членове на „Лайънс клуб”, Стара Загора и подкрепена от гражданството на събития на средства за възстановяване на Старозагорския планетариум. По всяка вероятност, в края на юбилейната 60-годишна астрономическа обсерватория ще се сдобие с Планетариум и Звездна зала, за радост на стотиците поклонници в астрономията и космонавтиката в нашия град.

🔭Текстът и снимките са предоставени от: доц. д-р Алексей Стоев, директор на АО „Юрий Гагарин“

Continue Reading

Стара Загора

Кола блъсна велосипедист в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в гр. Стара Загора, по ул. “Цар Иван Шишман”, се е движил л.а. “Форд”, управляван от 29-годишен мъж. Същият не е пропуснал и блъснал движещ се с предимство по велоалея 41-годишен велосипедист. В следствие на удара велосипедистът е получил разкъсно-контузни рани по главата и тялото.

Настанен е за лечение в УМБАЛ – Стара Загора със съмнение за фрактури на трети и четвърти шийни прешлени, без опасност за живота. Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, като резултатите са отрицателни. В сектор “Пътна полиция”, ОДМВР – Стара Загора, е образувано досъдебно производство чл.343, ал.1 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Отново кола осъмна с нарязани гуми в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в Първо РУ – Стара Загора е получено съобщение от 26-годишен мъж от гр. Стара Загора, че за времето от 22:00 ч. на 13.04.2021 г. до 07:00 ч. на 14.04.2021 г. е счупено предното панорамно стъкло и са нарязани четирите гуми на личния му автомобил „Фолксваген“, който е бил паркиран в междублоково пространство в гр. Стара Загора, кв. “Самара 3“.

Образувано е досъдебно производство  по чл.216 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021 организират в старозагорското село Преславен

Published

on

За втора година кмеството в старозагорското село Преславен и читалище “Димитър Наумов-1908” в населеното място обявяват началото на цветна надпревара- фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021.


Конкурсът ще се проведе в четири категории:
*красива цветна градина;
*интересни идеи и декорации в градината;
* поддържано и приветливо тротоарно пространство;
* Многообразие от цветя и други растения.


Снимки могат да бъдат изпращани на фейсбук страницата на читалището до края на месец май. Компетентно жури ще оцени и награди победителите. Лауреатите от всички категории в конкурса ще отидат на голям регионален финал.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com