Connect with us

Стара Загора

Областният управител Иван Чолаков отмени заповедта си за кариерата край Оряховица, Едрево и Братя Кунчеви

Published

on

Областният управител Иван Чолаков отмени днес заповедта си от 28 юни, с която се разрешаваше на фирма „АС-СТОУНС“ изработване на СПУП по отношение на концесията за добив на варовик и доломити.

Ето коментарът на г-н Чолаков във връзка с отмяната на заповедта:

“След издаването на моята заповед с №РР-ЗД-8 от 28 юни 2021 г., с която се разрешава на фирма „АС-СТОУНС“ ООД изработване на СПУП по отношение на концесия за добив на варовик и доломити в местността „Кереч Търла“ в землищата на селата Братя Кунчеви и Оряховица, община Стара Загора, както и в землището на с. Едрево, община Николаево, с оглед на създалото се напрежение проведох разговор с министъра на енергетиката Андрей Живков. Уведомих писмено и министър-председателя Стефан Янев, министрите на МОСВ, на МК и на МЗГ за ситуацията и отправих към тях молба за съвместно преразглеждане на концесията. Проведох среща с кметовете на пряко засегнатите села и с представители на инициативните комитети в тях. Обсъдихме заедно хронологията на дейностите по осъществяване на концесията и допуснатите от тяхна страна грешки при отстояване на позицията им в миналото. Хората проявиха разбиране и в крайна сметка постигнахме съгласие за спиране на протеста на жителите на засегнатите села и за предприемане на конкретни мерки за окончателно разрешаване на проблема.

Преценихме, че за да се стигне до отмяна на въпросната концесия, сключена на 18 април 2018 г., по време на третия мандат на правителството на Бойко Борисов, се изисква посочване на много повече конкретика и предизвикване на преразглеждане на отделни части от ОВОС. Само така могат да се установят евентуално конкретни основания, които да са от такъв характер, че да позволят да се извърши аргументирана отмяна на концесията. Това обаче ще отнеме известно време, което може да допринесе за ново ескалиране на напрежението, тъй като в момента се правят опити за манипулиране на общественото мнение и изкривяване на представата за това кой следва да носи отговорност.

В тази връзка днес, 26 юли 2021 г., взех решение въпросната заповед да бъде отменена, като Областна администрация ще поеме очакваните негативи от бъдещо съдебно оспорване от страна на „АС-СТОУНС“ ООД. Само по този начин ще се осигури спокойствие на местното население, както и достатъчно време за извършване на необходимите действия, които биха допринесли за намиране на аргументирани основания за отмяна на концесията.

Държа да подчертая, че на практика намирането на конкретни основания за прекратяване на концесията е единственото възможно окончателно решение на този проблем. Временното му отлагане в краткосрочен план под каквато и да е форма няма да доведе до реални резултати. Тук е мястото да отбележа, че няма никакво основание представители на местната власт или бивши областни управители да си приписват каквито и да е заслуги за противодействие на договора, защото, каквото и да са направили, в крайна сметка тази концесия не е била спряна, а е реален факт още от април 2018 г.

От тази дата до 26 май 2021 г. в Областна администрация Стара Загора не е постъпвало писмено искане за издаване на заповед за разрешаване на изработване на СПУП и затова съответно не е имало и необходимост такава да бъде издавана.

Защо само през 2021 г. е постъпило такова искане? Освен излагането на пандемията от COVID-19 има някакво отношение към този пропуснат период и проверяване на местните избори през 2019 г. и нежеланието точно в този момент да се предизвика гражданско недоволство? По тези въпроси можете да отговорите само фирмата-концесионер. А може би и след това управляващите. “

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс “Покажете своята ангажираност“/Видео/

Published

on

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и индивидуална награда от по 1500 евро за видеопроекта си „Напук на кризата: Присъединете се“.

Старозагорците са единствените европейци сред 300-те участници от цял свят, чиито филм срещна голямото одобрение от журито на състезанието, председателствано от д-р Хайке Мурани от Федералното министерство на външните работи на Германия.

„В това видеосъстезание ученици от PASCH училища по света трябваше да представят в кратък филм своите идеи за това как да се помогне на други хора заради и въпреки ограниченията, които ни донесе пандемията. Нашите ученици разработиха и сайт, който представят във филма си и който предлага чуждоезиков контакт между поколенията. И двете страни печелят от този контакт – младите, които учат немски, се учат и на човечност и тренират чуждия език. Възрастните хора получават така необходимия социален контакт и усещането, че са нужни, че са полезни. Високо оценени са креативността, езиковата компетентност на участниците и качеството на заснетото видео“, сподели класната ръководителка на тримата Теодора Величкова.

„PASCH означава училища, които са партньори на бъдещето“. Целта им е да събудят интерес и ентусиазъм към Германия, да мотивират младите хора да учат немски език. Видеоконкурсът “Покажете своята ангажираност“ беше обявен през лятото на тази година. Поздравявам наградените ученици за високото постижение. От 2003 г. съм в контакт с ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Много добре оценявам успехите – резултат от работата и на учители, и на ученици“, каза преди да връчи сертификатите на тримата Сибиле Шабанска – координатор по немски език към посолството на Германия в София. На церемонията по награждаването в училищната зала „Америка за България“ присъстваха още Бернд Щендер – съветник по образованието и Рон Клуг – координатор по немски език за Южна България, директорката на училището Теодора Николова и преподавателят по немски език Здравко Личев.

„Искаме да развием проекта, като популяризираме сайта и на английски език“, пожелаха си Дарина, Григор и Виктория. „Във времена на криза е много важно хората да си помагат. От 16 до 66-годишни могат да намерят общи теми за диалог“, убедени са тримата абитуриенти.

Филмът може да се гледа на адрес: https://www.pasch-net.de/…/video-wettbewerb-engagement…

Линкът към сайта им: http://www.generationsbruecke.org

Continue Reading

Стара Загора

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна

Published

on

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна. В 17.30 часа вечнозелената елха на площада пред Община Стара Загора ще засияе в хиляди светлинки и разноцветни играчки. В същия момент за празничното настроение на старозагорци ще заблести и специалната коледна украса по централните булеварди и парковете в града.

Непосредствено след магичното събитие, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, ще запалят светлинките и на 13-метрово коледно дръвче, предоставено от Руското посолство в България. То е разположено по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“, пред Музея на религиите и базара от коледни къщички.

За магията на Коледния дух ще допринесат прекрасните песнички на децата от Вокална студия „Усмивки“ при Народно читалище „Родина 1860“. Те ще звучат и ще бъдат част от създаването на коледната феерия.

Continue Reading

Стара Загора

Общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора разработват наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината

Published

on

По инициатива на общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора, е сформирана работна група за разработване на наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината. Подготвяната нарочна правна уредба има за цел да ограничи безразборното боравене с пиротехнически изделия, което застрашава живота и здравето на гражданите и нарушава обществения ред. „С новата наредба сме длъжни да отговорим на една обществена необходимост и на многобройните жалби и сигнали от граждани в тази връзка“ – сподели председателят на групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Стара Загора, Мария Жекова.

Очаква се скоро текстът да бъде представен за обществено обсъждане и внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com