Областният координатор на ПП ГЕРБ Пламен Йорданов: Гледаме на изборите като на началото на един процес

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ утвърди тази седмица кандидатите за кметове на областните градове за предстоящите местни избори на 27 октомври. Официално бе потвърдено, че в Стара Загора за трети мандат ще се бори Живко Тодоров. Стартирана е и процедурата по утвърждаване на кандидатите за кметове на общини и листите за общински съветници. Как гледат на битката за кмет в областния град, какви кандидати намериха място в листата за общински съветници в Стара Загора и на какъв резултат от вота ще бъдат доволни в ПП ГЕРБ – на тези въпроси отговори областният координатор на партията в Стара Загора Пламен Йорданов

С оглед на това, че вече се знаят и част от конкурентите на Живко Тодоров в Стара Загора предизвестена победа или истинска битка – какво очаквате от тези местни избори?

-Ние никога не сме тръгвали да се явяваме на избори с голямото самочувствие, че изборите са предрешени или че ние сме победителите. Напротив, винаги сме гледали на изборите като на началото на един процес. И началото на този процес е самата кампания, която всъщност е важна от гледна точка на това да се представи всичко онова, което ще бъде залегнало като политики в следващия мандат. И втората част, която всъщност е по-важна е изпълнението на тези ангажименти, които са поети пред обществото. Точно затова ние подхождаме много сериозно към кампанията от гледна точка на това да се направи една много добра програма, която да бъде изпълнявана през следващите четири години и която всъщност да даде резултати за града. Ако трябва да кажа моето мнение всъщност след приключването на всеки един избор започва новата предизборна кампания. Защото това е истинската задача пред съвременния политик, според мен. От първия ден на избирането му той да работи така че да спечели или да надгради доверието на хората за следващ мандат.

Голямата въпросителна като че ли тук е в листата за общински съветници. Ще си позволя да цитирам г-н Тодоров, който каза „общинските съветници трябва да са активни, да живеят с проблемите на града. Поне 50% от тези, които бяха, не бяха такива“. Сега новите кандидати ще бъдат ли активни?

-Не само да живеят, но и да бъдат наясно с проблемите и да знаят как да ги решат. Защото по-важното е да знаеш как да решиш един проблем, а не да можеш да го констатираш. За съжаление между другото в нашите опоненти аз виждам точно такова поведение – констатиране на проблеми без даване на възможност за решение. По отношение на това дали нашата листа е съставена от кандидати, които могат да направят това смятам, че първо времето ще го покаже, но фундамента, основата за това те да бъдат част от един качествен общински съвет я има. Има я, защото в листата попадат много професионалисти, много хора, включително от гражданската квота както самият Живко Тодоров каза и презентира някои от тях, които вече са се доказали в живота, в своята сфера. Достатъчно добри специалисти са в онова, което правят. Т.е в този ред на мисли те ще влезнат с един летящ старт в Общинския съвет. Защото съгласете се, че един архитект в комисията по Териториално и селищно развитие или един доказал се спортист в комисията по младежки дейности и спорт ще бъдат наясно с всичко онова, което трябва да направят. И няма да им трябва шест месеца или една година, за да влезнат в час какво всъщност се прави в Общинския съвет. Така че смятам, че нашата листа е подготвена затова да решава проблемите на старозагорци, да надгражда всичко, което до момента е направено. По отношение на активността това зависи от всеки един персонално.

Кога да очакваме да бъде обявена листата?

-Може би втората седмица на септември. Тя е в завършен вид, може да претърпи съвсем леки размествания, което не е от чак такова значение, тъй като ние винаги сме гледали на листата като една съвкупност, а не като отделни позиции в нея. Така че обществеността ще я разбере преди започването на същинската кампания.

Колко от настоящите общински съветници на ГЕРБ намериха място в нея?

-Не мога да кажа точна бройка, но всъщност по-голямата част от съветниците са нови, особено на по-предните места. Като тук трябва да кажа, че ние сме си поставили за цел да запазим този резултат, който имахме на миналите избори. Да припомня, че от 51 ПП ГЕРБ има 27 общински съветници. Така че нашата цел е да постигнем минимум това. И това не го казвам като типичното клише от страна на политиците, а защото смятам, че действително можем да постигнем този добър резултат, особено с тези качествени хора в листата. Защото в нея има както доказани общински съветници от стария мандат, има заместник-кметове, има хора от гражданската квота, т.е една добра симбиоза между професионалисти и качествени хора. Така че смятам, че хората в града ще оценят това и ще дадат своето доверие. Ако разбира се те го заслужат, правейки кампанията и излагайки своята визия за развитие на града.

Радио Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com