Няма дефицит на денонощни аптеки в град Стара Загора

Ростислав Курдов: Необходимостта от тях трябва да се съгласува със Спешните кабинети

Няма дефицит на денонощни аптеки в град Стара Загора. Те са три и са с достатъчно голям капацитет, за да задоволят нуждите на клиентите в града. Проблемът съществува в по-малките населени места.

„Задължително е да се осигури квалифициран персонал за това дежурство, което пък  може да се  случи само с дотация от страна на държавата, за да има такава ефективно работеща аптека“, коментира в ефира на Радио Стара Загора Ростислав Курдов, председател на Регионалната фармацевтична колегия по повод задължително осигуряване на денонощна аптека във всеки областен град. Това предвиждат промените в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти, публикуван за обществено обсъждане.

„Осигуряването на квалифицирани кадри за денонощни аптеки трябва да се съгласува със Спешните кабинети и центрове в съответния регион и така да се определи необходимостта от тези аптеки“, смята Ростислав Курдов.

Под 1% са денонощните аптеки от всички аптеки в страната, съобщава БНР. Точният брой обаче не се знае, защото не се води регистър.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com