Норките край Маджерито са по-малко от капацитета на фермата и се отглеждат хуманно, установила проверка

Броят на норките до село Маджерито не надвишават капацитета на фермата и животните се отглеждат при хуманни условия. Това е установила тридневна проверка на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора, съобщи д-р Боян Папазов началник отдел „Здравеопазване на животните“.

Проверката е извършена в дните от 29 до 31 октомври по нареждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, провокирано от писмо на пет неправителствени организации.

Фермата има капацитет за отглеждането на 128 576 норки. На място инспекторите установили, че в халетата има общо 36 000 клетки, в които по европейски изисквания не трябва да живеят повече от 4 норки. Оказало се обаче че по 4 гризачи има само в 10 от клетките. В по-голямата част от тях обитателите били по 3, 2 и 1. Имало и празни клетки. Комисията не установи пренаселване на клетка с норки, обобщи резултатите от проверката д-р Папазов. По настояване на собствениците той не съобщи точния им брой, но по груби изчисления те са не повече от 108 000, което е с около 20 000 под капацитета. 

Клиничните прегледи и оценката на поведението на норките показали, че за тях е полагана добра грижа. Проверяващите не са направили предписания за отстраняване на нарушения от фирмата собственик.

И днес пред Парламента продължава акцията „Седмица в клетка”, която цели да ускори промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с която ще се забрани отглеждането на животни за техните кожи у нас. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com