Николай Шопов: „Общината трябва да насърчи развитието на военно-приложните спортове“

Установяването на ред и дисциплина изискват сериозна подготовка, смята кандидатът за общински съветник от гражданската квота на ВМРО-БНД

Николай Шопов е кандидат за общински съветник от гражданската квота в листата на ВМРО – БНД. Роден е на 20 август 1956 г. в Гълъбово. От 1962 г. живее в Стара Загора. Завършил е ТЕТ „Г. С. Раковски“, а след това – ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и магистърска програма „Екология“ в Тракийския университет.

От 1991 г. е собственик на фирма, която развива дейност в сферата на търговията с оръжие, средства за самозащита, ловна екипировка и закрито стрелбище. Член е на Ротари от 1999 г. Президент на Ротари клуб в Стара Загора за периода 2009-2010 г. Президент на Ротари клуб – Берое 2019-2020 г.

Членувал е в Гражданско обединение „Екоцентър-Стара Загора“, в ГК „ЛИПА“, сред създателите на „Клуб на работодателя“ и дългогодишен негов член. Бил е два мандата общински съветник в Стара Загора в мандати 2003-2007 г. и 2007-2011 г.

Семеен, има една дъщеря.

 • Г-н Шопов, след известно отсъствие от местната политика, какво Ви мотивира отново да се завърнете в Общинския  съвет на Стара Загора?
 • Човек, който е продукт на дейността си в този град, трябва да взема отношение по проблемите му, да проявява инициативност и да бъде полезен с каквото може. Ще обясня какво ме мотивира, изхождайки от опита, който имам от двата мандата като общински съветник, и особено от втория, когато оставихме подготвени проекти за 132 млн. лева за изпълнение от администрацията в следващия мандат.  Тези проекти бяха реализирани и над свършеното дори се надгради. Виждам, че чрез начина, по който се управлява, градът се развива. Много млади хора влязоха в управлението и това е хубаво. И аз искам с моя опит да бъда полезен точно на тях.
 • Защо приехте да влезете в Общинския съвет с листата на ВМРО?
 • Направи ми много добро впечатление колко са мотивирани да се увеличи скоростта на промените младите хора в листата на ВМРО, защото динамиката на живота вече е друга. Харесва ми това, че хората в тази партия не отиват в онази зона на пълното отрицание и опозиция на управлението на всяка цена. Според мен търсенето на черните краски във всичко е грешка. Добре е да бъдеш коректив, но и да намериш най-доброто и да помогнеш то да се развие.

Освен това като ротарианец от 20 години и председател на Ротари клуб – Берое в Стара Загора в момента, винаги съм смятал, че местните каузи са по-важни от тези, които имат национално представените партии. Наблюдавал съм в годините, че между интересите на национално ниво на една партия и каузите на място има конфликт. При ВМРО обаче се уверих, че има припокриване между това, което се прокламира на национално ниво и каузите, които касаят Стара Загора. Ще дам няколко примера. Най-големият проблем за хората в момента, според мен, е липсата на сигурност в ежедневието. Българинът иска да се чувства защитен от престъпни посегателства върху него и имуществото му. В момента се продават изключително много средства за самозащита, което показва, че хората се чувстват застрашени. Моята професия ме среща с цели семейства, които идват в стрелбищния комплекс и заедно с децата се учат да стрелят. Студентите също са ми редовни клиенти.

 • Т.е. заявката на ВМРО – „С нас идва редът“ Ви „спечели“ да се явите заедно с тази партия на местните избори?
 • Да, така е. А за установяване на ред и дисциплина се изисква сериозна подготовка. Много от младите хора в момента, поради факта, че нямат достъп до военно обучение не са били в казармата, нямат изградени навици, умения, нито самочувствие да защитят себе си, семейството си, а да не говорим, ако се наложи, и родината си. В този смисъл приемам като напълно удачна програмата на ВМРО за доброволно военно обучение и подготовка. Придобиването на подобни умения и навици после помагат и при професионалната реализация на младите хора и в живота изобщо.
 • Как според Вас местната власт би могла да реализира такава подготовка на общинско ниво?
 • В Стара Загора има отличен модел по отношение на развитието на спорта, чрез инвестиции в материалната база и създаване на условия за практикуването ми. Тези усилия доведоха до подем на колективните спортове. Сега може да се развие и подобри материално учебната база за военно приложните спортове. Стара Загора има традиции. Навремето нашия аероклуб даваше най-добрите парашутисти. Тренираха толкова много хора тук, включително и настоящият президент е идвал тук да скача.  Безмоторното летене и пилотираните полети – също. Имаме инструктори, които обучаваха дори летците от БГА „Балкан“.

Друго направление е спортната стрелба, в която също имаме не само традиции, но и големи успехи в миналото. Старозагорецът Спас Копринков беше световен шампион. Чрез развиване на добра база могат да се насърчат и обединят усилията на отборите по стрелба и с малокалибрено и с ловно оръжие, а и с динамичната стрелба. Аз виждам с какво нетърпение ловците сега очакват откриването на новото стрелбище. Има много млади хора, които желаят да се учат и тренират да стрелят. За това трябва да се създадат условия. Тази енергия, която имат трябва да бъде канализирана чрез една правилна подготовка. Това е един ресурс, който гарантира сигурността и бъдещето на страната.

 • Бихте ли инициирали създаването на общински училищни центрове, примерно,  за придобиване на умения за самозащита, за военно обучение?
 • Правил съм нещо подобно с две частни училища съвместно с клубовете по източни бойни изкуства. Общинският съвет би могъл да вземе решение за създаването на такъв клуб за децата от общинските училища за сметка на бюджета. Той вече е достатъчно голям и би могло да се задели ресурс за подпомагане развитието на децата в тази посока. Сигурен съм, че ще намерим подкрепа за реализирането на такава идея и сред останалите политически групи в Общинския съвет. Навремето общинският бюджет беше малък и беше трудно. Въпреки това при 62 млн. лева се отдели фонд за подпомагане на неправителствени организации.  Сега благодарение на него се финансират проекти и има резултати. Вярвам, че, когато става въпрос за децата, ще бъде постигнат консенсус. Важното обаче е да се разработи програма за целия четиригодишен мандат и тя да бъде основа на цяла стратегия и за следващите 3-4 мандата, защото едно поколение се формира в рамките на 15 години.
 • Кои са дружите важни теми на Стара Загора, върху които като съветник ще концентрирате усилията си?
 • Стара Загора е комуникационен и транспортен възел, пресечна точка на коридорите север-юг и изток-запад, а развитието й към момента е силно зависимо от енергийния сектор. Екологичните изисквания, които се налагат към този сектор обаче трябва да се спазват и да се търси алтернативна икономическа заетост на работещите при намаляване на дейността му. Грижата за здравето и живота на хората трябва да бъдат приоритет. Задачата на местната власт е да положи усилия и да подобри средата, която привлича нови инвеститори, чрез обособени индустриални зони, иновативна инфраструктура, жп терминал, летище и допълнителна връзка с АМ „Тракия“.

По отношение на градската среда смятам, че трябва да продължи налагането на градския транспорт като водещ, да навлязат повече хибридни и електрически автобуси. Необходимо е да се мотивират хората да намалят използването на автомобили за сметка на велосипедите в центъра на града, за да е по-чист  въздухът, който дишаме.

 • Какъв трябва да бъде съставът на новия Общински съвет според Вас?
 • От хора с отговорно отношение към управлението, които подкрепят добрите идеи без значение чии са, защото ползата ще е за всички. Защото всички сме граждани на този град. И без значение какъв е партийният или съсловният ни статут, въздухът, който дишаме, е един и същ. Ако си направим зеления пояс на града, ще дишаме още по-чист въздух. Навремето бяхме много обединени в това отношение и това трябва да се случи и сега. Трябва да продължим да развиваме градската среда и Стара Загора да става все по-зелена и с все по-изчистен от автомобили център. Градът трябва да става все по-динамичен, но и ние трябва да можем да отговаряме на динамиката на развитието му.
 • Купуването и продаването на гласове е престъпление!

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com