Connect with us

Стара Загора

Николай Шопов: „Общината трябва да насърчи развитието на военно-приложните спортове“

Published

on

Установяването на ред и дисциплина изискват сериозна подготовка, смята кандидатът за общински съветник от гражданската квота на ВМРО-БНД

Николай Шопов е кандидат за общински съветник от гражданската квота в листата на ВМРО – БНД. Роден е на 20 август 1956 г. в Гълъбово. От 1962 г. живее в Стара Загора. Завършил е ТЕТ „Г. С. Раковски“, а след това – ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново и магистърска програма „Екология“ в Тракийския университет.

От 1991 г. е собственик на фирма, която развива дейност в сферата на търговията с оръжие, средства за самозащита, ловна екипировка и закрито стрелбище. Член е на Ротари от 1999 г. Президент на Ротари клуб в Стара Загора за периода 2009-2010 г. Президент на Ротари клуб – Берое 2019-2020 г.

Членувал е в Гражданско обединение „Екоцентър-Стара Загора“, в ГК „ЛИПА“, сред създателите на „Клуб на работодателя“ и дългогодишен негов член. Бил е два мандата общински съветник в Стара Загора в мандати 2003-2007 г. и 2007-2011 г.

Семеен, има една дъщеря.

 • Г-н Шопов, след известно отсъствие от местната политика, какво Ви мотивира отново да се завърнете в Общинския  съвет на Стара Загора?
 • Човек, който е продукт на дейността си в този град, трябва да взема отношение по проблемите му, да проявява инициативност и да бъде полезен с каквото може. Ще обясня какво ме мотивира, изхождайки от опита, който имам от двата мандата като общински съветник, и особено от втория, когато оставихме подготвени проекти за 132 млн. лева за изпълнение от администрацията в следващия мандат.  Тези проекти бяха реализирани и над свършеното дори се надгради. Виждам, че чрез начина, по който се управлява, градът се развива. Много млади хора влязоха в управлението и това е хубаво. И аз искам с моя опит да бъда полезен точно на тях.
 • Защо приехте да влезете в Общинския съвет с листата на ВМРО?
 • Направи ми много добро впечатление колко са мотивирани да се увеличи скоростта на промените младите хора в листата на ВМРО, защото динамиката на живота вече е друга. Харесва ми това, че хората в тази партия не отиват в онази зона на пълното отрицание и опозиция на управлението на всяка цена. Според мен търсенето на черните краски във всичко е грешка. Добре е да бъдеш коректив, но и да намериш най-доброто и да помогнеш то да се развие.

Освен това като ротарианец от 20 години и председател на Ротари клуб – Берое в Стара Загора в момента, винаги съм смятал, че местните каузи са по-важни от тези, които имат национално представените партии. Наблюдавал съм в годините, че между интересите на национално ниво на една партия и каузите на място има конфликт. При ВМРО обаче се уверих, че има припокриване между това, което се прокламира на национално ниво и каузите, които касаят Стара Загора. Ще дам няколко примера. Най-големият проблем за хората в момента, според мен, е липсата на сигурност в ежедневието. Българинът иска да се чувства защитен от престъпни посегателства върху него и имуществото му. В момента се продават изключително много средства за самозащита, което показва, че хората се чувстват застрашени. Моята професия ме среща с цели семейства, които идват в стрелбищния комплекс и заедно с децата се учат да стрелят. Студентите също са ми редовни клиенти.

 • Т.е. заявката на ВМРО – „С нас идва редът“ Ви „спечели“ да се явите заедно с тази партия на местните избори?
 • Да, така е. А за установяване на ред и дисциплина се изисква сериозна подготовка. Много от младите хора в момента, поради факта, че нямат достъп до военно обучение не са били в казармата, нямат изградени навици, умения, нито самочувствие да защитят себе си, семейството си, а да не говорим, ако се наложи, и родината си. В този смисъл приемам като напълно удачна програмата на ВМРО за доброволно военно обучение и подготовка. Придобиването на подобни умения и навици после помагат и при професионалната реализация на младите хора и в живота изобщо.
 • Как според Вас местната власт би могла да реализира такава подготовка на общинско ниво?
 • В Стара Загора има отличен модел по отношение на развитието на спорта, чрез инвестиции в материалната база и създаване на условия за практикуването ми. Тези усилия доведоха до подем на колективните спортове. Сега може да се развие и подобри материално учебната база за военно приложните спортове. Стара Загора има традиции. Навремето нашия аероклуб даваше най-добрите парашутисти. Тренираха толкова много хора тук, включително и настоящият президент е идвал тук да скача.  Безмоторното летене и пилотираните полети – също. Имаме инструктори, които обучаваха дори летците от БГА „Балкан“.

Друго направление е спортната стрелба, в която също имаме не само традиции, но и големи успехи в миналото. Старозагорецът Спас Копринков беше световен шампион. Чрез развиване на добра база могат да се насърчат и обединят усилията на отборите по стрелба и с малокалибрено и с ловно оръжие, а и с динамичната стрелба. Аз виждам с какво нетърпение ловците сега очакват откриването на новото стрелбище. Има много млади хора, които желаят да се учат и тренират да стрелят. За това трябва да се създадат условия. Тази енергия, която имат трябва да бъде канализирана чрез една правилна подготовка. Това е един ресурс, който гарантира сигурността и бъдещето на страната.

 • Бихте ли инициирали създаването на общински училищни центрове, примерно,  за придобиване на умения за самозащита, за военно обучение?
 • Правил съм нещо подобно с две частни училища съвместно с клубовете по източни бойни изкуства. Общинският съвет би могъл да вземе решение за създаването на такъв клуб за децата от общинските училища за сметка на бюджета. Той вече е достатъчно голям и би могло да се задели ресурс за подпомагане развитието на децата в тази посока. Сигурен съм, че ще намерим подкрепа за реализирането на такава идея и сред останалите политически групи в Общинския съвет. Навремето общинският бюджет беше малък и беше трудно. Въпреки това при 62 млн. лева се отдели фонд за подпомагане на неправителствени организации.  Сега благодарение на него се финансират проекти и има резултати. Вярвам, че, когато става въпрос за децата, ще бъде постигнат консенсус. Важното обаче е да се разработи програма за целия четиригодишен мандат и тя да бъде основа на цяла стратегия и за следващите 3-4 мандата, защото едно поколение се формира в рамките на 15 години.
 • Кои са дружите важни теми на Стара Загора, върху които като съветник ще концентрирате усилията си?
 • Стара Загора е комуникационен и транспортен възел, пресечна точка на коридорите север-юг и изток-запад, а развитието й към момента е силно зависимо от енергийния сектор. Екологичните изисквания, които се налагат към този сектор обаче трябва да се спазват и да се търси алтернативна икономическа заетост на работещите при намаляване на дейността му. Грижата за здравето и живота на хората трябва да бъдат приоритет. Задачата на местната власт е да положи усилия и да подобри средата, която привлича нови инвеститори, чрез обособени индустриални зони, иновативна инфраструктура, жп терминал, летище и допълнителна връзка с АМ „Тракия“.

По отношение на градската среда смятам, че трябва да продължи налагането на градския транспорт като водещ, да навлязат повече хибридни и електрически автобуси. Необходимо е да се мотивират хората да намалят използването на автомобили за сметка на велосипедите в центъра на града, за да е по-чист  въздухът, който дишаме.

 • Какъв трябва да бъде съставът на новия Общински съвет според Вас?
 • От хора с отговорно отношение към управлението, които подкрепят добрите идеи без значение чии са, защото ползата ще е за всички. Защото всички сме граждани на този град. И без значение какъв е партийният или съсловният ни статут, въздухът, който дишаме, е един и същ. Ако си направим зеления пояс на града, ще дишаме още по-чист въздух. Навремето бяхме много обединени в това отношение и това трябва да се случи и сега. Трябва да продължим да развиваме градската среда и Стара Загора да става все по-зелена и с все по-изчистен от автомобили център. Градът трябва да става все по-динамичен, но и ние трябва да можем да отговаряме на динамиката на развитието му.
 • Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Continue Reading

Стара Загора

Панихида в памет на Българския патриарх Кирил (1953-1971 г.) отслужиха в Бачковската света обител

Published

on

Архиерейска заупокойна св. Литургия и панихида в памет на Българския патриарх Кирил (1953-1971 г.) отслужиха в Бачковската света обител. Тази година се навършват 50 г. от кончината на първия Български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 г. По традиция паметта му се отбелязва в Бачковския ставропигиален манастир, където се покои тялото му. Панихидата бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители и други свещенослужители.

„Патриарх Кирил е знаел и пътя, и истината, и живота. Следвал е този път неотклонно и неуморно през целия си дълъг и благословен с подвизи живот и сега е в дворите на небесното царство. Днес, обични в Господа братя и сестри, в ушите на всички ни отеква неговия глас, който възпяваше Бога и призоваваше всички към вечността. Сега оглася и Божиите селения. Вечна и блажена да е паметта му!“, каза в словото си митрополит Киприан.

Български патриарх и Софийски митрополит †Кирил (1901-1971)

Бъдещият патр. Кирил е роден на 3 януари 1901 г. в София, в семейството на Марко Константинов. Кръщелното му име е Константин. Младият Константин учи в Софийската духовна семинария от 1914 г. до 1918 г.

От 1920 г. до 1925 г. следва богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и в Белград, Загреб и Черновци (дн. в Украйна). В периода на следването си приема монашество, а през 1927 г. защищава докторат и получава степен “доктор по богословие”. Бъдещият български патриарх специализира философия в Берлинския университет от 1928 г. до 1930 г. През 1936 г. е ръкоположен за Стобийски епископ. От 1938 г. той започва да изпълнява своите задължения като главен секретар на Св. Синод. Скоро след това е ръкоположен за пловдивски митрополит.

През 1938 г. заедно с екзарх Стефан и митр. Неофит Видински митрополит Кирил оглавява протестите на българската църковна общественост в защита на българските евреи с цел предпазването им от депортиране в хитлеристкия концентрационен лагер в Треблинка.

Митрополит Кирил произнася слово на Всеправославното съвещание в Москва през юли 1948 г. на тема “Рим и България”.

От 1950 г. митрополит Кирил става член на Световния съвет на мира, а също така е и председател на Националния комитет за защита на мира в България от самото му основаване.

При възстановяването на Българската Патриаршия на Третия църковно-народен събор, на 10 май 1953 г. митрополит Кирил е избран за софийски митрополит и първи български патриарх след св. патриарх Евтимий Търновски.

От 1970 г. патриарх Кирил става и академик – член на Българската академия на науките, получил почетната титла “Доктор хонорис кауза” на Софийската, Московската и Санкт Петербургската духовни академии.

Патриарх Кирил се представя в Господа на 7 март 1971 г. и е погребан в Бачковския манастир “Св. Успение Богородично”.

През 2002 г. потомците на благодарните евреи с участието на израелското правителство обявява патриарх Кирил за Праведник на света в Йерусалим (заедно с екзарх Стефан I) заради дейното му участие в спасяването на българските евреи от политиката на хитлеристка Германия.

Continue Reading

Стара Загора

Музика без граници – новата програма на Държавна опера-Стара Загора

Published

on

На 12 март от 19.00 часа на сцената на старозагорската опера  под диригентството на хормайстора Младен Станев Хорът към културната институция ще открие цикъла „Музика без граници” с концерта „Класика и джаз от Великобритания”. В поредица от концерти публиката ще има възможността да се срещне както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове. Първият концерт е посветен на музиката на Великобритания. Ще прозвучи кантатата на Бенджамин Бритън „Радвайте се на Агнеца” и Нидарос джаз меса от Боб Чилкот.

Хормайсторът Младен Станев за „раждането” на идеята, за избора на произведенията и за тяхното музикално съдържание и общочовешко послание, затова какви могат да бъдат очакванията на публиката:

„Трудните времена за музикантите и публиката дадоха възможност за реализиране на самостоятелен хоров концерт с камерна насоченост – отдавна замислен от ръководството на Старозагорската опера. Инициативата за конкретното предизвикателство дойде от заместник директора и режисьор Славчо Николов, който дълго време се е занимавал и с пеене. Той предостави дарение от американска университетска библиотека – партитури за хор, някои, от които са непознати у нас.

Спряхме се на „Радвайте се на Агнеца“ – празнична кантата, писана по поемата на Кристофър Смарт – поет, живял през 18-ти век. Стиховете са изпълнени с религиозна отдаденост и наподобяват структурата на библейските писания, но в тях е изразено разбирането и отношението на човека от неговата гледна точка – детския поглед, страдалчеството, унеса и възторга от най-висшата хармония. Бритън е събрал тези стихове в светска творба, която формално кореспондира с каноничните религиозни произведения, наподобявайки на тях – чрез акомпанимент на орган, със смисловото съдържание на отделните части и с цикличността в тяхната съвкупност – молитви, възхвала, страдание и разпятие, покой и вечност – достигане на съвършенството.

Continue Reading

Стара Загора

Днес е Месни заговезни

Published

on

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост. Думата “заговезни” идва от заговявам, започвам да постя.

В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март, понеделник, след Сирни заговезни, които са на 14 март.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com