Стара Загора

На 7 ноември ще бъде представен сборникът с разкази „По колко пъти на ден не умираме“ на Тошка Иванова

Премиерата ще е от 19:00 часа в къща музей „Гео Милев“. Думи за книгата ще каже старозагорската поетеса Мария Донева

 

“Съчувствена, човечна, пъстра и диалогична, редуваща хумора и тъгата, книгата на Тошка Иванова във всеки разказ ни напомня по колко пъти на ден не умираме.” – проф. Миглена Николчина.

Сборникът с разкази „По колко пъти на ден не умираме“ включва 36 кратки разказа, писани през последните двадесет години. Всяка история има свой собствен глас и гледна точка, които потапят читателя в друг свят – понякога магичен и красив, друг път – безпощаден в реалистичността си.

Макар и много различни като сюжети и стил, събраните разкази неусетно заплитат свързваща нишка помежду си – темата за смъртта и за умението да се живее. Разказите са опит за изследване на смъртта  – не като неизбежен край, а като необходимата рамка, в която животът се осмисля; като границата, в която човешките желания и копнежи могат да съществуват.

Историите в сборника „По колко пъти на ден не умираме“ често имат изненадващ край, а  гласовете на героите и разказвача водят читателя през всички акорди на чувствата. И сред тях особено доловима и ценна е надеждата.

 

За автора:

Тошка Иванова е родена през 1981 г. в Стара Загора. Първата й книга – “Позитивно”, е издадена през 2012 г. В нея описва преживяванията си, свързани с болестта хепатит С. Като първата такава лична история, излязла от анонимност, книгата привлича широко обществено и медийно внимание. “Позитивно” е преведена на английски и публикувана в електронен формат в “Amazon”, където през 2016 влиза в класацията на първите десет електронни книги на “Amazon” в САЩ с тема хепатит.

 

„По колко пъти на ден не умираме“, 2017

Издателство: ИК „Жанет 45“ / Редактор: Миглена Николчина / Художник на корица: Христо Гочев

 

Дати за представяне:

7 ноември, 19:00 часа – Стара Загора, къща музей „Гео Милев“ (ул. Гео Милев 37)

8 ноември, 18:30 часа – Бургас, 8 mamas (ул. Булаир 35)

14 ноември, 18:30 часа – София, клуб „Перото“ (НДК)

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com