Стара Загора

Македонска писателка ще се включи в маратон „Четяща Стара Загора“

Известната македонска писателка Ягода Михайловска-Георгиева ще направи литературно турне в България, а една от спирките й ще бъде в Стара Загора, където ще вземе участие в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора“.

Ягода Михайловска-Георгиева, една от най-значимите македонски писателки, спечелила трите най-големи литературни награди в страната, пристига в България за кратко литературно турне.

На 16 април ще бъде представянето й в София – в залата на Културно-информационния център на Република Македония (ул. Оборище 7, 18.30 ч.). На 17. 04. ще гостува в Ловеч (Клуб на културните дейци, 17.30 ч.). На 18. 04. ще се включи в 13-ия маратон „Четяща Стара Загора” (Къща музей „Гео Милев”, 18 ч.). На 19. 04. ще бъде специален гост на литературния фестивал „Южна пролет” в Хасково (Регионална библиотека, 16.30 ч.).

Писателката ще представи пред българските читатели романите си „Камъкът на твоя ден” и „Индиговият Бомбай” , издадени от „Персей”. Те са белязани от личните преживявания на авторката, свързани с пътувания в Индия и Хималаите. Била е част от четиричленна експедиция и изкачва Хималаите до надморска височина от 5000 м.

Темите в двете й книги, които вече са в българските книжарници, са изключително интересни: познатата и непозната Индия и незаконната трансплантация на органи там; пътят за духовното развитие на човека, идеите за кармичния дълг и прераждането в съвременния свят; изкачването на Хималаите като духовно пилигримство и поклонение пред изконните светини…

Ягода Михайловска-Георгиева е родена на 3 март 1953 г. Повече от три десетилетия е журналист, есеист и филмов критик в пресата, а през последните десет години работи като редактор в телевизия „Телма”. Автор е на поредица телевизионни пътеписи за Бомбай и за Гоа в Индия, за Катманду и Хималаите в Непал.

Носител е на Рациновата награда за най-добра прозаична книга (за „Камъкът на твоя ден”), „Роман на годината” (за „Индиговият Бомбай”) и „Стале Попов” (2018) на Дружеството на македонските писатели (за най-новия й роман „Манастирът Фуентарабия”).

Съпруга е на един от най-големите македонски хирурзи, който извършва трансплантация на бъбреци. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com