Connect with us

Стара Загора

Националното турне на „Случаят Бедечка“ продължава: Прожекция в Стара Загора с апел за подкрепа на петицията за запазване на градските паркове

Published

on

На 23-ти юли (петък) от 20:30 ч. Филмът “Случаят Бедечка” на Димана Шишкова за знаковия старозагорски парк се завръща отново с прожекция в родния град на обновената Лятна сцена на Кукления театър. Събитието е част от инициативата „Лятно кино на открито“ на Международния младежки център – Стара Загора, с която от центъра имат желание да популяризират младите старозагорски кинотворци. Прожекцията е безплатна.

Прожекцията е с подкрепата и на Творческият колектив “На улицата” – мрежата, която се създаде около творческите места по уличката “Сава Силов”. Преди година, филмът беше представен премиерно в Къщата на Архитекта в Стара Загора .

Лентата представя едно лично пътешествие, което започва от родния град Стара Загора и преминава през три континента. С любопитни примери за усилията на гражданското общество в Берлин, урбанистичен проект за устойчив град в панамската джунгла и среща с коренното население на Венецуела – филмът търси широк поглед за значението на зелените градски площи и проблемите, които съпътстват трансформацията им в България и по света.

Прожекцията е част от националното пътешествие на “Случаят Бедечка”. Турнето започна преди месец в Бургас, премина през Пловдив, Велико Търново и в София. В препълнения летен театър в Синеморец филмът беше показан съвместно с краткия филм „Гласовете на Синеморец“, който представя подобен казус свързан с  в морското градче. Прожекциите преминаха при засилен интерес, а след всяка от прожекциите видяното от зрителите предизвика оживени дискусии. На 12-ти и 13-ти август предстоят прожекции в рамките на младежкия фестивал FunCity във Варна. Проектът се готви и за посещение на още няколко града и екологични фестивала из страната. Прожекции ще има и в чужбина. За тях можете да научите през сайта на филма или фейсбук страницата на проекта. 


Творческият екип:

Продуцент и режисьор на филма Димана Шишкова е завършила геоекология в университета в Карлсруе, Германия. При научна експедиция във Венецуела с коренното население Пемон, Димана открива страстта си към културната антропология и желанието за близко общуване с чуждите култури. Разказването на истории и показването на различни гледни точки пък я насочва към документалното кино. В момента Димана живее в Берлин, където работи като видео продуцент за интернационална информационна агенция.

Плакатът и анимациите във филма са дело на визуалния артист Стефка Бенишева, която живее и твори във Франция, а през 2016 г. се дипломира в специалност анимация в Брюксел. Музика във филма е дело на мултижанровия проект Doesn’t Frogs, италианския композитор на филмова музика Federico Truzzi и старозагорския хип-хоп изпълнител LPG.

Петицията:

Междувременно, Димана Шишкова популяризира и обща петиция за запазване на градските паркове и градини. Повод за обединението са продържаващите строежи в Морската градина във Варна, неяснотата около парк „Бедечка“ в Стара Загора, изтичащите срокове за отчуждаване на терени в паркове като Южния парк в София и множество подобни казуси в цялата страна.

Текстът е изготвен и съгласуван в съвместна работа с Първан Симеонов и Запазете Бедечка, Андрей Ралев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, Спас Узунов и Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие, Иван Радев от Зелени закони, Гергана Пирозова от ДА СПАСИМ БОРИСОВА ГРАДИНА, приятели на каузата от Да защитим Бунарджика от незаконното строителство и Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург. Петицията е адресирана до три ресорни министерства, 46-тото народно събрание и шестте водещи партии в него. Можете да бъде подписана през следния линк: https://www.peticiq.com/328518) (За да е валиден “подписът” е нужно той да бъде потвърден през е-мейл.)


Предлаганата програма от мерки цели гарантиране на публичност и прозрачност на процедурите засягащи зелените площи, както и достъп до правосъдие за всички граждани и техните организации. Тези промени могат да решат някои от най-неотложните проблеми свързани както със защита на зелените площи в населените места, така и със застрояването на Черноморието ни.

Към събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/766135380749428/

За контакт – Милка Колдамова: 

Трейлърът на филма вижту тук. Страницата на филма – тук.  

Трейлър на филма: https://youtu.be/JfcjnnZ9iVM
Сайт на филма: https://thebedechkacase.com/
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/casebedechka

Continue Reading

Стара Загора

Благоприятен и светъл ден, създаден за любов

Published

on

Луната е в знак Дева до 10:56ч на 29 ноември

Луна в знак Дева, времето когато се изострят възприятията ни към дреболиите, появява се желанието за критикуване на ближния. Хората се превръщат в подобия на Шерлок Холмс, който само по няколко детайли може да възстанови цялата картина. Вниманието се концентрира върху текущите задачи. Човек през този период е по-стеснителен и отдръпнат в поведението си. Заедно с това става доста критичен. Възниква желание да се меси в работите на другите без да го молят. Може да се появят търкания с околните. Неподходящо време за нови запознанства, за брак и любов, за явяване на изпит, за покупко-продажба на недвижими имоти.

Уязвими са червата и стомашно чревният тракт, поради което се препоръчва щадяща диета. В никакъв случай сега не правете почистване на червата.

Лунен календар – 24 лунен ден от 00:09ч на 28 ноември до 01:18ч на 29 ноември

Благоприятен и светъл ден, създаден за любов. Това е прекрасен период за творчество. Символизира пробуждането на силите на природата. Ако имате възможност, прекарайте повече време сред природата. Днес тя изцелява и зарежда с енергия. Денят е пълен с радост и движение. Символи на лунния ден – Шива, мечката. Двадесет и четвъртият лунен ден е пасивен и за разлика от предния 23-ти, той е напълно лишен от агресия. Време за почивка на душата и тялото. Героите са уморени. Всеки иска само топлина и спокойствие.

В този ден в нас се пробуждат скрити сили. Не бива да се злоупотребява с тях и да се изразходват резервните възможности на организма. Трябва да се използват само за съзидателни цели. Слабите и изтощени хора да не се напрягат, да се отпуснат и да поспят повече.

Ден за трансмутация на съзнанието и ментална алхимия. Появява се възможност да превърнем своя разум в действително пълноценен и безотказно управляващ елемент. Планове по-добре да не правите, а да живеете по свободен график, доверявайки се на интуицията и случая. Обръщайте внимание на всички символични знаци. Някои хора могат да получат „откровение“.

Ден за съзидание. Благоприятно е за физическо натоварване, за йога, за активна творческа работа. Не бива в този лунен ден да се изпитва апатия, отчаяние. Трябва да се използва активно за укрепване на собственото здраве и за повишаване на духовното ниво. Да се избягват тълпите и масовите мероприятия.

В този ден могат да се реализират родови проклятия.

Не е добре да се гладува, точно обратното – трябва да се яде и да се пият много течности. Болестите започнали в този ден не са опасни и не оставят последствия. Ден за лечение чрез билки.

Добър ден за контакти и запознанства (дори да са онлайн), за съпружески отношения и любовни срещи. Лесно могат да се изгладят и най-сериозните противоречия. Необходимо е да се използва това време и да се оправят семейните отношения. Ден, в който трябва да се изяви любовта. 24-ти лунен ден е свързан с плодородието. Сексът може да е неограничен. Подходящ период за зачеване.

Днешната подстрижка или подравняване на косата носят само полза. Придобива се допълнителна енергия, която е необходима за следващите няколко дни.

Слънчев календар – 13 слънчев ден – Всяка лоша мисъл в този ден може да се въплъти в реалността, затова следете внимателно за думите, които изричате и контролирайте хода на мислите си. Подходящо е за интелектуални занимания. Може да решавате логически задачи, кръстословици. Добър ден за всякакви игри, в които участва ума.

По-важни аспекти:

Луна тригон Венера

Луна секстил Марс

Луна опозиция Нептун

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Стара Загора

55 са новите случаи на коронавирус в старозагорско

Published

on

1218 са новите случаи на коронавирус у нас,  при направени 25 020 теста. Това става ясно от данните на Единния информационен портал

Положителните проби са близо 5% от изследваните.

Починали са 47 души, като 91,49% от починалите за денонощието не са били ваксинирани. С тях общият брой на смъртните случаи у нас е 28 043.

217 пациенти са постъпили в болница, общият брой на хоспитализираните е малко по-висок в сравнение с вчера – 6674. 783 души са в интензивни отделения.

1147 души са  излекувани.

6659 дози ваксина са поставени у нас в събота.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 60 нови случая, Бургас – 109, Варна – 132, Велико Търново – 16, Видин – 21, Враца – 38, Габрово – 14, Добрич – 23, Кърджали – 10, Кюстендил – 24, Ловеч – 11, Монтана – 12, Пазарджик – 19, Перник – 33, Плевен – 46, Пловдив – 84, Разград – 16, Русе – 39, Силистра – 5, Сливен – 9, Смолян – 5, София-град – 296, София – 66, Стара Загора – 55, Търговище – 10, Хасково – 18, Шумен – 28, Ямбол – 19.

Continue Reading

Стара Загора

Математически успехи на старозагорски ученици

Published

on

“През ноември старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика – Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер” –  „Формула на Единството”, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан”-Стара Загора.

Заедно с работата на  Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от Софийската МГ, Първа Частна МГ-София, ПМГ-Варна, ПМГ-Бургас и ПМГ-Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на Единството” са Елизабета Казале от 2. ОУ „П. Р. Славейков”-Стара Загора, Павел Казаков, Ивайло Косев, Йоан Михайлов, Любен Карбанов, Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев”-Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”-Стара Загора.

Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата..

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum” публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка на решилите задачи е и Академията по математика в Стара Загора.

Сред колективните участници, освен Академията по математика в Стара Загора, са участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия. Старозагорските участници  са представили, след обсъждане на занятия на Академията по матеиматика, решение на тригонометрично тъждество на виатнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler – Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академията по математика през месец ноември и декември са дистанционни – с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията следва да посетят Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да  изпратят запитване на електронен адрес: competitions@abv.bg  като посочат имена, клас и училище.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com