Стара Загора

Най-лошият грях на Великден – всеки трябва да го знае и да спазва забраната

Камбаните звънят с радост и триумф: „Великден! Великден! Великден! Радвайте се, човеци, Христос воскресе!“ Тук-там проблясват многоцветни петна – цветни и осветени яйца минават от ръка на ръка. Това е обичаят – да посрещнете възкресението на Христос с всички останали.

Зад седемте седмици на пост, зад мрачна, суровата и гладна зима и причината за счупванетона яйцата е най-важната – Христос е възкръснал!

И така е било винаги.

Вярващи и атеисти на Велики четвъртък, или в събота от Страстната седмица пекат козунаци, боядисват яйца, почистват апартаментите си, приготвят се за Възкресението, ходят до гробищата – да си спомнят за починали близки.

Междувременно, според християнските канони, не можете да ходите на гробища за Великден. Смята се, че в този ден душата на починалия се събира с Бог и не трябва да се вика оттам, тъй като няма да се върне следващата година. Специален ден, специално предназначен за посещение на гробището, е вторник след Великденската. След литургията трябва да посетим гробовете, да  оставим цветни яйца и други подаръци.

На Великден са строго забранени плътските удоволствия

Нощта преди Великден е специално време. Постът вече е минал, но преди неделя сутринта не можете да ядете бързо, да се отдадете на плътски удоволствия и лакомия, да се разсмивате високо, да се обиждате и да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва и дълбоко осъзнаване на тържествеността на Великден, неговото свещено значение.

В събота вечерта вярващите, оставят „малки“ ястия у дома на масите си, се събират в църквите вечерта, а в 12 часа започва процесия, след което службата продължава.

Пристигайки у дома, вярващите ядат яйца и козунаци и си лягат. И едва късно сутринта в неделя започва истинския празник.

По някаква причина има традиция сред младите хора да се съберат заедно с големи компании, които се отдават на опиянение по време на процесията, а след това се прибират вкъщи със свещи, за да си “допразнуват”.

Такъв сценарий е неприемлив. Наред с другите неща, забраната за секс действа дори по-строго, отколкото по време на целия Велик пост – Смята се за голям грях. Така че не забравяйте, дори и да не отивате за вечерната служба и шествие, не е необходимо да се събирате с приятели, все още не е времето на Нова година и Коледа. В 12 през нощта запалете свещ, или вземете от църквата, осветете козунаците и яйцата. Прекарайте вечер в медитация, преоценете ценностите си. Възможно е, точно в този момент, когато се отворите за истината, да разберете за себе си нещо, което ще промени коренно целия ви живот. Разбира се, за добро.

Обичаите през Великденската седмица

Обичайно се посещават приятели и близки и си разменяме великденски яйца и козунаци. Традиция е борбата с яйца, и на когото яйцето се окаже “бияч”, той ще има късмет, стабилна и щастлива година.
Между другото, осветени и оцветени яйца се държат непокътнати за цялата година, до следващия Великден.

 

И според общоприетото вярване едно яйце, осветено и запазено от 3 до 12 години, има невероятна лечебна сила.

Преди това, жените оцветяващи яйца в четвъртък, взимали водата от лучените обелки с които боядисвали яйцата. Смятало се, че ако се миете този бульон цялата Великденска седмица, лицето ви ще бъде гладко, червено и свежо. Разбира се, ако използвате изкуствени или закупени хранителни оцветители, тогава не трябва да правите това …
Обичайно на Великден се мисли за бъдещата реколта. За да бъде годината плодородна, червено яйце се слага в житни зърна, приготвени за сеитба. Малко вероятно е, да сте ангажирани в селското стопанство, но ако имате градина, или отглеждате някакви растения, поне ползвайте черупките от яйцата за подхранване на почвата..

Но най-важното нещо тази седмица е да бъдете щедри и милостиви.

 

lekuvai.bg

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com