Стара Загора

Над 20 младежи и деца са изведени от домове в община Стара Загора

Само през месеци юли от социални домове в община Стара Загора са изведени общо 21 младежи и деца, съобщи Петя Чакърова, директор на дирекция „Социално подпомагане” в Стара Загора.

По проект „Детство за всички” осем младежи са изведени от специализираните институции в общината. Седем от тях са от дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Петрово и един от дома в село Сладък кладенец. Те са настанени в центрове за настаняване от семеен тип в Хасково, Димитровград, Елхово, Червен бряг, Стамболийски и Кърджали.

По същия проект 13 деца са изведени от специализирани институции – от дома в Петрово три, от дома в Сладък кладенец две деца и от Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора две деца. Всички те са настанени в Центрове от семеен тип в Хасково, Стамболийски, Ловеч, Харманли, Пловдив , Ямбол.

По този начин се осигурява подходяща и ефективна социална инфраструктура за децата и се заменя институционалната грижа. Целта е окончателно да бъдат елиминирани остарелите морално домове за деца, лишени от родителски грижи, за които отдавна се знае, че не създават добра атмосфера за израстване.

Стара Загора е общината с най-много социални домове в страната, в които живеят 394 деца и младежи. От тях 118 са с умствена изостаналост, настанени и отглеждани в селата Петрово и Сладък кладенец.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com