Сватби

Над 100 деца с увреждания влизат в нови семейни домове в Стара Загора

Над 100 деца с физически и други увреждания от социалните домове в Старозагорско и от други региони скоро ще влязат в нови уютни къщи от семеен тип.
Всеки от седемте центъра за настаняване е за по 14 деца. Те са изградени в старозагорските квартали “Зора”, “Кольо Ганчев”, “Самара” и “Три чучура” и вече са напълно готови и обзаведени. Всяка къща разполага с просторен двор в зеленина и всички удобства за живеене – дневни, занимални, спални, кухненски блок и др.

“Общата стойност на проекта за деинституционализация на деца в риск е на стойност малко над 4,7 млн. лв, които са осигурени от европрограмата за регионално развитие”, припомни ръководителят на проекта арх. Иван Кирчев. С изключение на около 300 000 лева за някои довършителни работи, цялата сума вече е била приведена на бенефициента – община Стара Загора.

“Вече внесохме предложение до Министерство на труда и социалната политика за финансиране издръжката на тези домове и се надяваме до края на октомври те да приемат първите си обитатели”, посочи шефката на общински отдел “Здравеопазване” д-р Антония Тодорова.

Освен щатния персонал за социализацията на децата с увреждания по договор щели да се грижат и широк кръг специалисти – лекари, психолози, логопеди, ресурни учители и др.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com