Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора

Над 10 са автомобилите с щети от бурята на 31 май в Стара Загора. Хиляди са изпочупените дървета, множество са и изкоренените.Това съобщи Николай Стоев – началник отдел „Озеленяване и комунални дейности“ в Община Стара Загора. Той допълни, че общинските екипи е трябвало да отработят над 500 сигнала, продължават и дейностите по отстраняване на последиците и щетите от бедствието. Вече се работи и в парк Аязмото, където, където има огромни изкоренени дървета. 

Най-сериозно е положението на Алековия кът. Събраната дървесина ще бъде използвана за отопление на читалища и селски кметства. Николай Стоев допълни, че заради скъсани проводници в по-голямата част от парковете в Стара Загора все още няма осветление. Електричеството обаче е спряно, за да се избегнат инциденти докато не бъдат отстранени авариите. „Не сме спирали да работим. Голяма част от сигналите са отработени, свалили сме ги до под 100“, допълни Стоев. Призна и че има доста работа още. „Надяваме се, че до края на тази седмица и началото на следваща да приключат с отстраняване на щетите които бурята нанесе“, уточни той.

Обърна се и към гражданите да имат търпение. Всеки подаден сигнал ще бъде отработен, но се иска време. Приоритети са детски градини и училища, също така счупени клони останали в короните над дърветата около детски площадки и пешеходни алеи, както и в зони с интензивен поток на хора. „Кварталите остават на по-заден план, но ще успеем да отработим сигналите и там“, категоричен бе Стоев. Той още веднъж благодари и на доброволците, които помогнаха за отстраняване на щетите, но призова повече хора да проявяват съпричастност в подобни бедствени обстановки.

Заради овладяването на щетите от бурята изостава и дейностите по косене в града. „Колегите от административни бюра не са спрели да косят, но  хората трябва да бъдат по търпеливи от гледна точка на това, че не може даден работник да бъде изкаран да коси в дъжда. Парковете вече са окосени“, каза Стоев. Той добави, че за да се обработи срещу кърлежи и комари трябва да спре да вали.

Николай Стоев информира също, че има авария, заради която са спрени и чешмите в парк „Пети октомври“. Работи се по отстраняване на проблема. 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com