Музеи и галерии отвориха врати за старозагорци и гости на града (СНИМКИ)

По повод Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите културните институти в Стара Загора отвориха врати за желаещите да се докоснат до експонатите и творбите или да се насладят на прекрасни концерти и премиери на книги.

„Нашият град и нашият музей имат изконното право да се включват в тази инициатива, защото тук е ядрото на европейската цивилизация“, каза директорът на музея Петър Калчевпри откриването.

нощ на музеите


„Не са много градовете, които честват този ден. Стара Загора е един от големите с богатата си история и традиции. През годините тази инициатива се надгражда и хиляди се включват. Все повече млади хора и нова публика идват. Днес, представители на тази нова вълна, виждам тук. Потребявайте духовността!“, призова зам.-кметът Иванка Сотирова.

нощ на музеите

Началото бе дадено с концерт на старозагорката Дарина Славчева и нейният оркестър. „За мен е голяма чест да пея пред старозагорска публика. Това е публиката, пред която съм запяла за пръв път, тя ме е оценила и ми е дала крилете да пея на българска и международна сцена“, развълнувано сподели певицата от ансамбъл „Тракия“. На края на концерта тя покани присъстващите да се хванат на кръшно българско хоро.Старозагорци и гости разгледаха експозициите в музея, изложби, концерти, мултимедийни презентации, концерти и се включиха в образователни игри.

Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева – вокал и Павел Цонев-пиано даде началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия . Спектакълът „Слънце“ – мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа, смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс, бяха част от събитията в галерията, където посетителите разгледаха и експозициите „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложбата „Съвременна българска графика“, изложбата „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

В Музея на религиите любителите на музиката се наслаждаваха на изпълненията на Детско-юношески народен хор „Жарава“,  на смесен хор „Родина“ и на Трио „Реверанс“.

Още два концерта се състояха в музей „Неолитни жилища“ – на Школа за поп пеене при НЧ „Г. Бакалов“ и на Вокална студия „Розов цвят“ при НЧ „Кл. Охридски 1858“.

нощ на музеите


В къща музей „Гео Милев“  посетителите се наслаждаваха на премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева, както и на театър на маса „Трева за морските зайци“.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com