Свържете се с нас

Стара Загора

Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

Published

on

Колона от около 10 автомобила потегли от Раднево тази сутрин на поредното протестно автошествие  към Стара Загора, където протестиращите миньри и енергетици ще блокират от 12:30 до 13:30 часа движението в района на Птицекомбината.

Организатор на петото автошествие е сдружение „Миньори и енергетици заедно“, което обединява работещи в „Марица-изток“.

Пред Радио Стара Загора председателят на сдружението Станимир Георгиев заяви, че исканията на енергетиците остават същите: Държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне. Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявиха против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.

Станимир Георгиева каза още, че ако продължава неглижирането на проблемите им, са готови да излязат на протест и в София.

БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

Зам.-кметът Надежда Чакърова на 24 май: Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество

Published

on

С водосвет, отслужен от Негово високопреподобие архимандрит Богослов и свещеници от старозагорската епархия започна тържественото честване в Стара Загора

„Уважаеми учители, просветни и културни дейци, старозагорци и гости на града, скъпи деца, ученици, студенти, приемете поздравленията от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров за деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тези, които образовате и разпалвате любовта към думите, словото и науката в децата, за да станат те достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, всяка нация и на всяко общество. Днес можем да кажем, че 24-и май е най-истинският, най-българският празник. Празник на празниците! На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, деятели в сферата на науката, образованието и културата. Всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива! Отново, Честит празник!“, каза в словото си зам.-кметът по „Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

С думи към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литературата и културата. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

Своя поздрав към великото дело на светите братя Кирил и Методий отправи и един бъдещ ученик – Иван Иванов от четвърта група от Детска градина „Славейче“ със стихотворението „Аз съм българче“.

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загоря бяха издигнати в присъствието на наградените с награда „Млада Загора“ и Стара Загора“ – Стилян Стоянов – ученик от XII а клас в ТГ „Княз Симеон Търновски“, Кристиан Христакиев – ученик от XII а клас в ППМГ „Гео Милев“, Мария-Роза Мирчева – ученичка в VI клас от VI ОУ „Свети Никола“, Симона Динчева – ученичка в XII клас от СУ „Железник“, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, проф. д-р Юлиан Ананиев, д-р по медицина, декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, Динко – директор на СУ „Иван Вазов“, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ „Гео Милев“, Педагогически колектив на Начално училище „Димитър Благоев“, НУМСИ „Христина Морфова“,  Детско-юношеска студия за сценични изкуства „Allegra” и Държавен куклен театър –Стара Загора.

В края на церемонията, по традиция,  стотици балони се издигнаха в небето над Стара Загора, за да ознаменуват тържественото честване на празника. Така бе дадено и началото на празничното шествие на всички училища, детски градини, читалища, културни и образователни институции по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от ДраматиченIMG_6414 copy театър „Гео Милев“.IMG_6324 copy

В 12.00 часа, на площада пред Общината се даде началото на концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града – изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца има в Художествена галерия – Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей – Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” – колекция от лични графики, дарение на Галерията подIMG_6612 copy липите.IMG_6478 copy

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора.

Продължете с четенето

Стара Загора

Стара Загора отбелязва 24 май с празнично шествие и богата културна програма

Published

on

Богата и празнична е програмата на община Стара Загора по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния ден от 10:30 часа стотици ученици, учители, студенти, образователни и културни институции ще се включат в шествие, което ще тръгне от площада пред община Стара Загора и ще премине по централния булевард „Цар Симеон Велики“.

Тържественото честване ще започне в 10:00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Там ще бъде отслужен молебен за здраве от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

В 12:00 часа на площада пред Общината ще започне празничният концерт по повод 24 май. В него ще участват детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата при община Стара Загора.

По случай празника  ще бъдат организирани и редица съпътстващи събития. Изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца предвижда Градската художествена галерия, а Регионалният исторически музей кани на детска работилничка по калиграфия.

В празничния ден в художествената галерия старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева. По време на него ще бъдат представени творби от Бетовен, Шуман, Брамс, Шопен и други.БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

С вълшебен концерт ДГ № 29 „Славейче” отбеляза своя 50-годишен юбилей

Published

on

Гост на празника бе зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова

С юбилеен концерт в Културен център „Стара Загора“ Детска градина № 29 „Славейче” отпразнува 50 години грижа, любов и всеотдайност към старозагорските деца.

„Тържествен и вълнуващ е денят  за всички вас  учители, деца, родители. Нека имате радост и гордост от постигнатите успехи, добра равносметка и нестихващ ентусиазъм. Уважаеми учители, позволете ми да благодаря на всички вас за професионализма, търпението, грижите и обичта към нашите деца. Бъдете здрави, имайте творчески устрем и вдъхновение. Честит празник!“, поздрави екипа и гостите зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

Преди да започне програмата, сътворена от учителите и показваща неуморния труд на малките славейчета, с думи за поздрав се обърна и директорът Донка Минчева „Честит празник, мили деца – големи и малки, приятели на доброто, красотата и приятелството. Честит да е празникът и на вас, родители, благодаря за съпричастността и доверието, нека заедно да изграждаме един по-добър свят за децата. Честит празник и на вас, скъпи колеги, всеки ден, всяка мисъл носят белега на вашите съзидание, отговорност и любов“.

Гостите се насладиха на вълшебен спектакъл, който започна с „Дядо вади ряпа“, продължи с фолклорно настроение и куп изненади, подготвени от децата по случай празника.

ДГ № 29 посреща своите 180 възпитаници през далечната 1974 г. На 1 юни 1979 г. получава името си от редакционния колектив на списание „Славейче“ и така вече 50 години учебното заведение създава традиция с любов, грижа и всеотдайност към децата. През изминалите години прага ѝ са престъпили над 10 хил. деца. Първият директор на градина № 29  е Слава Христакиева, след нея са Димитринка Панайотова и Наташа Новачкова, която присъства лично на юбилейния концерт.

Официални гости на събитието бяха още Милена Йолдова-Стоянова, началник на РУО-Стара Загора, Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование и младежки дейности“ към Община Стара Загора, както и експерти от институциите.

 

 

 

Продължете с четенето
Реклама Enter

Новини от Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/?get_posts=1&count=7.

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com