Connect with us

Стара Загора

МЗ отказало да прехвърли безвъзмездно на общината сградата на стария АГ-комплекс

Published

on

Водени са разговори с предишния министър на здравеопазването Кирил Ананиев сградата на бившия АГ-комплекс да бъде прехвърлена безвъзмездно на община Стара Загора, но това не се възприе, коментира кметът Живко Тодоров.

„Доколкото знам, становището на новия министър е сградата да се използва единствено за нуждите на УМБАЛ, за да може да покрие задълженията си“.

Според кмета, единственият начин е общината да закупи сградата, за да осъществи намеренията си там да се премести доболничната помощ. „Сградата е оценена на около 5-6 милиона лева-средства, които бюджетът ни не може да си позволи.

Ако държавата не извади този актив и не го дари безвъзмездно, единственото което може да направи болницата като търговско дружество, е да пусне сградата на търг. Друг начин няма.

Ако се явим като община и я закупим, ще са необходими още поне 5-6 милиона лева за ремонта й.” 

Община Стара Загора имаше намерение да предложи на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ да придобие недвижими имоти частна общинска собственост, върху които са построени сгради, собственост на Дружеството, както и да приспадане изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

Намеренията бяха, в сградата на бившето АГ да бъде пребазирана голяма част от извънболничната помощ в областния град, след ремонтни дейности и закупуване на съвременна медицинска апаратура и оборудване. До бъдещия общински здравен и рехабилитационен център се предвиждаше да се изгради паркинг на мястото на старите постройки на ДКЦ-то.

На 20 май миналата година тържествено беше открито пребазираното родилно и неонатологочно отделение в сградата на УМБАЛ-Стара Загора.

Сградата на бившия АГ-комплекс е една от емблематичните постройки в областния град. Тя е строена през 20-30-те години на миналия век, а името й- Димчовата сграда идва от фамилията на нейния собственик-юристът Димчев, който заедно със семейството си се преселил в София.

До 1944-45 година в нея се помещавала Съдебната палата. 

darik news

Continue Reading

Стара Загора

Виж с коя бюлетина номер ще се явяват партиите и коалициите на парламентарния вот

Published

on

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване в парламентарните избори на 4 април.

Първата партия, която бе изтеглена от избирателната кутия по време на жребия бе “Възраждане на отечеството” с бюлетина номер 12 за предстоящия парламентарен вот.

Патриотична коалиция “Воля-НФСБ” получи номер 24 в бюлетината за гласуване, ПП “Благоденствие” – обединение и градивност получи номер 23, “Граждани от протеста” – 17, ПП “Глас народен” – 19, Движение на непартийните кандидати – 20, Партия на зелените – 25, Пряка демокрация – 30, “Атака” – 7, ПП “Правото” – 22, Републиканци за България – 21, ПП “Общество за нова България” – 26, ДПС – 9, ПП “Нация” – 15, Коалиция “Изправи се! Мутри вън!”- 18, Български съюз за директна демокрация – 27, ПП ВМРО – 1, ГЕРБ-СДС – 28, Български национален съюз – 3, “Възраждане” – 5, Движение заедно за промяната – 13, БНО – 14, Българска прогресивна линия – 10, Ние, гражданите – 2, БСП за България – 4, ПП “Има такъв народ” – 29, Демократична България – 11, ПП АБВ – 6КОД – 8 и ПП МИР – 16.

Припомняме, че при предишните парламентарни избори през 2017 г. БСП и ГЕРБ имаха последователни номера, съответно 10 и 11. 

Тогава в парламентарния вот участваха 13 партии и 9 коалиции. 

Continue Reading

Стара Загора

Кметът Живко Тодоров с поздрав към старозагорци по повод Националния празник 3 март и честване на 143 години от Освобождението на България

Published

on

„Уважаеми старозагорци,
Уважаеми гости на Стара Загора,

Днес, 3 март е денят, в който се прекланяме пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои, воювали за нашето свободно и достойно настояще. На този празничен ден, когато горди ще развеем българския трибагреник, нека не забравяме, че нашата свободата не е подарена, а извоювана благодарение на поколения българи, революционери, просветители и будители. Прекланяме се пред всички разпалили пламъка на родолюбието, на историческата памет, на националното достойнство.

Нека помним, че в 3 март, в националния ни празник, са вплетени не само достойнствата ни като народ, но и нашата отговорност пред бъдещето.

Нека възпитаваме децата си в любов към Родината и бащиното огнище, за да градим заедно, мъдро и все по-отговорно настоящето и идните дни. Делото на първостроителите, техните завети и мечти за силна и свободна България, са нашият пример за отговорност и патриотизъм днес.Техният завет е да бъдем единни, по-силни от всякога и да прегърнем нашето бъдеще, тук, в нашия град, в нашата България!

Честит Национален празник!“, се казва в поздравителния адрес на Тодоров.

Continue Reading

Стара Загора

Промяна в разписанието на обществения транспорт в Община Стара Загора на 3 март

Published

on

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на празничния 3 ти март, вътрешноградските автобусни и тролейбусни линии на обществения транспорт ще се осъществява по обичайния си маршрут с неделно разписание.

Изключете правилната автобусна линия №51, която ще се изпълнява със съботно разписание.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com