Стара Загора

МВР започва акция Зима

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността има на пътя. Кампанията ще протече в рамките на месец на три етапа – поясни началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”. В първия – от 1 до 8 ноември – вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. От 9 до 22 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третия етап – от 16 до 30 ноември – кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия. При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 6 ноември – без жертви велосипедисти, 15 ноември – без жертви пешеходци, и 27 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства.
По време на кампанията служителите на „Пътна полиция“ ще раздават на участниците в движението брошури с полезна информация и съвети за безопасност на пътя.
От МВР призоваха всички собственици да поемат своята отговорност и да подготвят автомобилите си за движение в зимни условия. Той отбеляза, че добрата подготовка е фактор, който влияе върху пътната обстановка за намаляване на инцидентите, ранените и загиналите на пътя.
В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com