Стара Загора

Мая Манолова е избрана за омбудсман

Мая Манолова е новият омбудсман. Депутатите са избрали социалистката след тайно гласуване народните.

Тя беше избрана с 129 гласа, като за опонента ѝ – досегашния омбудсман Константин Пенчев, гласуваха 82 депутати.

Манолова заяви от парламентарната трибуна, че парламентът ще ѝ липсва и се надява, че и тя ще липсва на някои от колегите си.

Вотът продължи един час. Депутатите гласуваха в три секции, които бяха разположени в зала “Запад” на Народното събрание.

Преди да започне гласуването Манолова заяви, че няма да гласува, защото не било редно.

Тя беше издигната за кандидат от парламентарната си група. Номинацията на Манолова беше направена лично от председателят на БСП Михаил Миков. Тя беше подкрепена и от неправителствени организации, като Института за модерна политика, Гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Кандидатурата ѝ предизвика остри реакции, тъй като според някои депутати и част от гражданите тя няма как да бъде развноотдалечена от всички партии. През последните седмици беше припомнено, че аферата “Костинброд” започна именно от нея, както и че Манолова сама каза, че е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС, само и само да спре да се задава въпросът КОЙ.

По думите на Манолова защитата на слабите е нейна кауза още откакто е била дете. През последните години тя е водила в Народното събрание хора, чиито права в конкретни случаи не са били зачитани – неправомерно уволнени, с отнети жилища, вещи.

Досегашният омбудсман Константин Пенчев също беше избран с тайно гласуване. Това се случи през 2010 г., когато кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Тогава той се състезаваше с кандидата на ДПС Сабрие Сапунджиева. В крайна сметка Пенчев бе избран със 136 гласа срещу 51 за Сапунджиева.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com