Connect with us

Стара Загора

Маратон на четенето в Стара Загора за 16 път

Published

on

В навечерието на своята 161-ва годишнина Библиотека „Родина“ в Стара Загора с удоволствие припомня на своите читатели, последователи и любители на писменото слово за една от чудесните си пролетни инициативи. 16-ото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора 2021 г.” ще бъде едно от украшенията на април. Както всяка друга година, отново ще препотвърдим своята любов към най-съдържателното, обогатяващо и приятно интелектуално занимание – четенето. И, можем да прибавим, най-безопасното в пандемични времена! И най-отплащащото се в бъдещето. И тъй като никога не пестим суперлативи за четенето, отново горещо ви приканваме да се включите в провеждането на любимия си маратон!

16-ото му издание ще стартира на 2 април – Международен ден на детската книга, и ще продължи до края на същия месец. Наши достойни и уважавани партньори отново ще бъдат Община Стара Загора и Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Кулминацията на „Четяща Стара Загора” ще се случи традиционно на 23 април – Световен ден на книгата, когато между 11 и 16 часа ще се проведе Празникът на книгите и четенето. Мястото тази година е на площада пред Община Стара Загора.

Миналата и тази година са особено трудни за децата и тяхното обучение, затова отново призоваваме техните родители да им предадат своята любов към книгите. Ние, библиотекарите, няма да спрем да ги подкрепяме в общите ни усилия да създадем у децата трайна любов към разгръщането на хартиените страници. Защото с помощта на книгите можем да потънем в също толкова красив и интригуващ свят, в какъвто ни примамват електронните устройства. По всяко време малките старозагорци са добре дошли в нашия Детски отдел на ул. „Българско опълчение” 69, където на лавиците ще открият най-нашумелите автори с красиви илюстрации между кориците на книжките им.

16-ото издание на Маратона на четенето апелира и възрастните да се включат с всички видове активности, които им хрумнат. Всеки горещ застъпник на четенето може да участва индивидуално и във всякакви групи, масови акции и флашмобове. Регламентът за участие е съвсем свободен – да се чете може буквално навсякъде! А къде сте решили да прочетете любим откъс от роман, пролетно стихотворение, разказ от някой класик ние от Библиотека „Родина” ви молим да ни известявате.

През тази година ще разполагате с още един терен за изява на своята любов към четенето, а именно Музей „Литературна Стара Загора“. Ако искате да почувствате автентичния поетичен дъх на класиците и да погледнете реликви от техния живот, може да посетите музея или да го препознаете като партньор при огганизиране на вашата инициатива.

А пролетни срещи със съвременни творци ще организира Библиотека „Родина“. Кои ще бъдат те, ще ви съобщим допълнително.

Информация за организираната от Вас четяща проява – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата, изпращайте до 1 април 2021 г. на е-mail: lib@rodina-bg.org или като съобщение във фейсбук страницата на библиотеката и на GSM: 0886463731, 0884477915.

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: lib@rodina-bg.org. Резултатите от Маратона ще променят илюстрирани в уебсайтовете на Библиотека „Родина” ( https://www.rodina-bg.org ) и Регионална библиотека „Захарий Княжески” ( https://www.libsz.org ), както и в социалните мрежи .

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com