Маратонът в Стара Загора също ще е с променено трасе

С променени трасета ще се преминат маратоните от българската верига “Бягането – начин на живот”. За четвърта поредна година тя ще включва надпреварите в Стара Загора, Варна и София.

Първият маратон от веригата е в Стара Загора и ще се проведе на 31 март. Промените по трасето са предвидени заради ремонти в централната част на града. Тази година маратонът във Варна е част от инициативата “Европейски град на спорта”, като маршрутът на състезанието остава същия от миналата година.

Най-голяма е промяната по трасето на Софийския маратон, който по традиция събира най-много бегачи. Събитието ще проведе на 13 октомври, като дължината на обиколката нараства от 10.550 на 21 км, заяви директорът на състезанието Даниел Дуков пред “Дневник”.

Темата за увеличаването на дължината на трасето често предизвиква коментари, като бягащите се надяваха на по-голямо разнообразие. Според организаторите наличието на по-дълга обиколка ще увеличи интереса на елитните състезатели, които ще имат възможност да гонят по-силни постижения.

И тази година веригата от българските маратони предлага джакпот от 20 хиляди лева. Досега наградата печелеше най-добре представилият се състезател при мъжете и жените при условие, че са събрали минимум 20 точки от трите маратона.

Сега това правило отпада, като победител ще е събралият най-много точки. Точкуването за първите осем в отделните маратони е съответно 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com