Connect with us

Стара Загора

„Любовен еликсир” за 100-годишнината на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”

Published

on

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” подготвя за своята 100-годишнина премиерата на операта „Любовен еликсир” от Гаетано Доницети. Постановката е съвместна продукция на Академията и Държавна опера – Стара Загора и се поставя специално за юбилейните празници. В подкрепа на проекта се включи и Националната опера на Тимишоара, Румъния, с декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов. Диригент Ивайло Кринчев.

На 25 юни, петък, от 19.00 часа и на 26 юни, събота, от 16.00 часа на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски” ще се състоят двете премиерни представления на операта „Любовен еликсир” от Доницети с участието на студенти и докторанти на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Академичния симфоничен оркестър с концертмайстор Жорж Паликарски и хора на Държавна опера – Стара Загора.

В двата спектакъла солистичните главни роли ще си поделят младите оперни надежди, възпитаници на вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров” Мария Славова и Ма Байсюе /в ролята на Адина/, Божидар Иванов, СонгЦе, СтоянБуюклиев /Неморино/, Анастасия Алтухова, Василики Параскева /Джанета/, Денис Бояджиев, ДжанЮен /Белкоре/, БоянСавов, Живко Добрев /Дулкамара/. Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, асистент-режисьор Денис Бояджиев.

Подготовката на спектакъла на операта „Любовен еликсир” стартира преди повече от половин година. През последните месеци младите артисти репетират усилено със своите педагози и корепетитори, както и в истинска театрална среда, предоставена им от Държавна опера – Стара Загора. Старозагорската опера не за първи път дава възможност за сценични изяви на талантливите студенти по оперно пеене. Но сега театърът партнира в създаването на цялостен спектакъл, който се поставя и ще бъде представен за първи път пред софийската публика.

Диригентът Ивайло Кринчев:
„Изборът на заглавието не е случаен. “Любовен еликсир” е от образците на белкантова комична опера, подходящо за млади оперни певци, притежаващи добра професионалнавокална техника. Солистите бяха избрани с прослушване. Те са от третокурсници до докторанти и дават ясна представа занивото на обучение по класическо пеене във Вокалния факултет на НМА, почиващо на най-утвърдените световни традиции. Участието им в един оперен спектакъл поставя, разбира се, много нови задачи пред тях и е изключително важно за професионалното им развитие. Покриването на цяла партия и интерпретирането и на сцена изисква друго ниво на познание, издръжливост и съсредоточеност, което често е доста различно от обичайната учебна практика. В работата с диригента се научават как да артикулират, да фразират и интерпретират текста, да са в унисон с музикалната драматургия на оркестъра. Разбират, че в оперите не са важни само ариите, но и ансамбловите сцени и отношението към партньорите, както и как да разпределят силите си в един спектакъл. Основната трудност за тях в този процес е да обхванат мащаба и всички детайли, както на собствената партия, така и на партиите на останалите им колеги, за да може да се получи един органичен спектакъл. На сцената не трябва да има преподавател и студент, а екип, който върви в една посока. Удовлетворението от тази работа идва след много репетиции, но енергията, която носят младите таланти си струва усилията. Тази енергия ще усетят и зрителите, които ще видят тази постановка на операта ,,Любовен еликсир“ за първи път на българска сцена.”

Огнян Драганов – режисьор:
„Тази постановка на операта „Любовен еликсир” от ГаетаноДоницети, бе част от програмата на Виенската държавна опера, която финансира копродукции между оперни театри в Източна Европа. Тя бе реализирана първо в Националната опера в Тимишоара (Румъния) през 2006 г, след това бе поставена отново в оперния театър на Сараево (Босна и Херцеговина) през 2008 г, а през 2010 г бе представена на сцената на Виенската опера със солисти от двата театъра. Реализацията на този проект бе основната причина, която ме подтикна да инициирам учредяването на Балканската оперна мрежа през 2015 г.

Обърнах се към директора на операта в Тимишоара Кристиан Рудик с молба да ни предостави декора и костюмите на заглавието за представянето му в София по повод начестването на 100 години Национална Музикална Академия. И сега му благодаря за този благороден жест.

Подготовката с мен като режисьор на спектакъла започна през януари 2021 г. Усилено работихме със солистите, дори и през месеците на извънредно пандемично положение. Въпреки сложността на музикалната партитура на Доницети и постановъчните решения, студентите успяха да постигнат резултат, който в никакъв случай не може да се определи като ниво на учебен процес. Смятам, че всички от състава, са бъдещата надежда на българската опера.

Работата на студентите от вокалния факултет на НМА върху цялостно оперно заглавие е много важно за тяхното израстване като професионални оперни певци. То им дава възможност да осъзнаят, че гласът е само едно от многото оръжия, с които разполага артистът на сцената. Те разбират, че за да участват в голямо оперно заглавие, трябва да научат не само своите партии, но и тези на всички свои партньори: солисти, хор, оркестър. Това са трудности, пред които се изправя всеки млад изпълнител. Радвам се, че те преодоляха този, бих казал, превратен момент в тяхното обучение и дадоха пример на своите колеги как това се случва.

Публиката в София, която ще подкрепи с присъствието си младите изпълнители, ще види един емоционален и енергичен спектакъл, решен със съвременни изразни средства, динамичен декор и красиви костюми. Абсурдът във фабулата на операта на Доницети, че любовта на другия не може да бъде придобита чрез вълшебно лекарство, а трябва да бъде отвоювана и засвидетелствана, е актуален и в наши дни и е в основата на моето режисьорско решение. Привнесените образи подсилват предизвикателствата пред главните герои, които в крайна сметка осъзнават, че щъркелите не носят бебета…”

Цени на билетите – 15 и 20 лева.
Специални цени на билетите за студенти и преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров”, ученици от Музикалното училище, студенти на НБУ – 10 лева.

Билети за спектаклите могат да бъдат закупени на касата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ бул. „Васил Левски“ 100, тел. 02/943 19 79 и онлайн и в разпространителската мрежа на ИВЕНТИМ www. eventim.bg

Continue Reading

Стара Загора

Съвети за безопасност при използването на електрически тротинетки

Published

on

Съвети за безопасност при използване на електрически тротинетки – https://youtu.be/IRj3mNjOn5o

Continue Reading

Стара Загора

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Published

on

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров. 

Тя бе стартирана с решение на местния парламент от края на май миналата година, което предвиждаше Община Стара Загора да поиска собствеността върху сградата, намираща се на ул. „Ген. Столетов“ 117  като в замяна предостави на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ собствеността на общинските терени, върху които са построени основният  корпус на здравното заведение и допълнителните здания към нея, както и да бъдат приспаднати изискуемите публични общински вземания за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци.

На 18 юни миналата година Съветът на директорите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ прие предложението на Общински съвет и Община Стара Загора. В началото на тази година пък лично кметът Живко Тодоров разговаря с бившия вече здравен министър Костадин Ангелов и се ангажира да доведе до край процедурата по придобиване на собствеността на комплекса. След идването на служебното правителство обаче тя е била прекратена, обяви градоначалникът по време на днешната дискусия за разсрочване на задълженията на болницата към Община Стара Загора. 

Общата сума, която здравното завеждане води до Общината е над 1,9 милиона лева. Желанието за ръководството му трябва да бъде разсрочено на български език под номер 6 в дневния ред на всекидневното заседание на Общинския съвет и да предизвика сериозна дискусия в залата. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Георги Гьоков, БСП: Решенията на служебното правителство за “Марица Изток” са неадекватни

Published

on

„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството на бившите управляващи от ГЕРБ, които виждаха в него възможност да го превърнат просто в план за усвояване на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в съдържанието на българския план е, че не е ясно какви проблеми решава и как ги решава. Този проблем остава и след промените залегнали във версията на Плана на служебното правителство.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като допълни: „Наясно сме, че служебното правителство не може да извади напълно нов план с изцяло променена философия.“

„Оценяваме опита за нови решения в компонент „Ниско въглеродна индустрия“, все пак тук има повишаване на финансирането с около 1 млрд. лева. Без да коментирам всичко останало не намирам за адекватни решенията касаещи комплекса „Марица Изток”, каза още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп чрез Плана, са шанс и възможност за българското общество и икономика. „Разглеждам ги като уникален шанс Стара Загора и региона в рамките на десетина години да рестартира икономиката си и да я постави на друга основа, независима от развитието на комплекса „Марица Изток”. Но не виждам как със заложеното в плана ще се случи това“, коментира той.

По думите му заедно с екзотичните идеи за рязък преход към водород и биогаз, новото е схема за подпомагане на пускането в експлоатации на парогазова централа в Маришкия басейн: „Предвидена е открита процедура за предоставяне на инвестиционна подкрепа (до 500 млн. лева), за строителство и пускане в експлоатация на парогазови мощности с капацитет до 1GW“, обясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместник министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа адекватни решения и гаранции за бъдещето на регион Стара Загора и комплекса „Марица Изток“?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, необходими за функционирането на парогазова централа с мощност 1GW и осигурено ли е изграждането на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни дружества и в един момент между 7 и 10 хил. работещи в Комплекса ще останат без алтернатива за заетост? Какво предвиждате за тези хора?

4.При условие, че ТЕЦ-2 е обект, елемент от националната сигурност и е в забранителния списък за приватизация, как ще се осъществява частното партньорство? Подготвя ли се ТЕЦ “Марица Изток-2”  за приватизация?

5.За да излязат от експлоатация трите рудника, каквато е алтернативата след прилагане на заложеното в Плана, са нужни огромни средства, в рамките на 3-4 милиарда,  откъде ще дойдат тези средства и предвидени ли са те?

6. Защото в Плана не са включени напреднали технологии, които са доста добри от гледна точка на ефективността, независима от енергийните доставки и са добри за околната среда. Една от тези технологии е разработена в минно -геоложки университет “Св. Иван Рилски” – изграждане на система за въвеждане и съхранение на въглерод (УСВ) в земни недра, която също така да бъде използвана за получаване от мините, така и работещите места в ТЕЦ. По-важно-страната ще запази енергията си със сигурност и независимост, а цената върху това ще остане предвидима за дълъг период. Не случайно комплексът вече работи с университетите по предпроектно проучване, което да покаже доколко всички продукти и е изпълнено. На мен лично ми е трудно да се преценява – по света всичко повече няма толкова големи функционални инсталации от такъв тип.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com