Сватби

“Лешникотрошачката” утре на сцената на Държавна опера Стара Загора

Балетът ” Лешникотрошачката” е една от тези непреходни творби, които могат да се играят всяка година по едно и също време, и няма нито да омръзнат, нито да остареят!
Той е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман с вълшебната музика на П.И.Чайковски. Историята е простичка – малката Клара получава играчка лешникотрошачка, която оживява и я придружава до цветното Царство на сладките. И точно в тази простичка история се крие силата на балета. Той ни връща към времето на невинността. Време, в което няма проблеми и в което вярваме напълно в Коледа.Посланието на този спектакъл е ,че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той може да го направи. Постановъчният екип и изпълнителите създават празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи.Спектакълът е фееричен, в него не липсват любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват , и самият принц Лешникотрошача.
Чайковски композира балета ” Лешникотрошачката” през 1891/92 година. Магията на спектакъла не е била оценена веднага. След премиерата на 18 декември 1892 в театър ” Марински” в Санкт-Петербург, популярен вестник пише: ” При никакви обстоятелства това не може да се нарече балет”. Години по-късно, след края на 60-те , “Лешникотрошачката” се превръща във феномен като се изпълнява по традиция на Коледа в целия свят.
Този спектакъл е великолепен подарък за всяко дете в навечерието на Коледа, а за възрастните – прекрасна възможност да бъдат част от празника на децата, да растат заедно с тях и да разберат по-добре уникалния им свят.

” Лешникотрошачката”
Съвременна танцова приказка за деца и възрастни,
ко-продукция на балет ” Арабеск” и балет на Държавна опера Стара Загора
по музика на П.И.Чайковски
хореография – Боряна Сечанова сценография – Борис Стойнов
художник- Цветанка Петкова-Стойнова
22 декември, вторник, от 11 и 19 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора!
Таня Матева
Държавна опера Стара Загора

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com