Свържете се с нас

Стара Загора

Летни фестивали и празници това лято ще забавляват старозагорци

Published

on

С откриването на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ на 28 май започват летните фестивали и празници в Стара Загора, обяви в интервю за БТА зам.-кметът по култура Милена Желева.

Поради големия интерес, освен традиционните сцени на операта и Регионална библиотека „Захарий Княжески“, прожекции тази година ще има на още една сцена – „Културен център Стара Загора“. Всички прожекции са безплатни. Предлагат се 43 заглавия на нови филми, премиерни ленти, съпътстващи инициативи в програмата, която продължава до 1 юни.

През месец юни едно най-дългоочакваните събития е Джаз форум Стара Загора от 9-ти до 11-юни. Часът и мястото са известни.

На 11 юни в село Кирилово ще има Празник на черешата. Кметството и читалището са подготвили изключителна програма. Този фестивал, заедно с празника, който организират на 25 юни в село Преславен „Пътят на хляба“ са две събития, които предизвикват изключителен интерес. Ние правим всичко възможно и по пътя на туризма да ги рекламираме, както в социалните мрежи, така и по електронните медии, за да засилим още повече интереса към тях. Разчитаме на такива изяви и от други малки населени места защото хората предпочитат да се докоснат до традициите, до спомените от предците си. Заедно с Празника на райската ябълка в Хрищени и на пелина в Змейово, те правят община Стара Загора разпознаваема, изтъкна зам.-кметът на Стара Загора.

Ще се опитаме да развиваме и разширяваме и един друг голям формат „Богородична стъпка“. Миналата година през месец август на трите сцени на Старозагорските бани сее качиха над 4000 участници. Това не беше случайно. Положиха се огромни усилия от организаторите за реклама. За радост това е очаквано събитие. Записванията за него започнаха още преди месец, допълни тя.

Нещо, което досега никъде не е правено е двудневен Доктор рок-фест “Доктора, Доктора“. Ще участват групи и състави, в които свирят или пеят хора с лекарска професия. Организатор е офталмологът д-р Станимир Трошев. Събитието ще бъде през месец юли. Общината ще помогне за провеждането му, тъй като в него има много заложени възможности за разрастване, обясни Милена Желева.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три автомобила се блъснаха край Стара Загора, има наранени хора

Published

on

На 27.06.2022 г. около 11.00 ч. по път 6602, в землището на общ.Стара Загора, на кръстовището за Тракийския университет, е настъпило пътнотранспортно произшествие между л.а.”Рено”, управляван от 66-годишна жена, л.а. “БМВ”, управляван от 36-годишен мъж и т.а.”Дачия”, управляван 29-годишна жена. Вследствие на инцидента са причинени щети по МПС-тата. Водачите са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е нулев резултат за тримата.

Управлявалата т.а.”Дачия” е получила леки наранявания, обслужена е амбулаторно и е освободена без опасност за живота. Водачът на л.а. “БМВ” и пътувал в колата му 35-годишен мъж са получили различни наранявания и са настанени в болнично заведение за наблюдение и допълнителни изследвания. В сектор “Пътна полиция” е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, б.”а” от НК.

Продължете с четенето

Стара Загора

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

Published

on

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи акорди ще се чуят в 19.00 часа. Входът е свободен.

За първи път в България рок фестивал ще обедини появата на сцена на рок групи, в които свирят лекари. Да има поне един доктор в групата е единственото условие за участие в предстоящия рок фест Doctor Rock, подчертават организаторите.

В първото издание на фестивала се включват рок бандите: Covers on Slippers – София, Restart Rock Band – София, The Doctors – Пловдив, GP Band – Бургас, A.CP.C – Велико Търново и домакините, LED 7 – Стара Загора. Шестте групи от различни краища на страната ще вдигат градуса на двете стаозагорски рок вечери под звездите с авторски парчета и техни версии на популярни рок песни.

Идеята за единствения по рода си лекарски рок фестивал у нас идва по време на Ковид пандемията. Във времето на ограничени социалните, д-р Станимир Трошев, известен офталмохирург и басист на LED 7 BAND, който в свободното си време често заменя операционната зала с репетиционна, представя проекта си за фестивал за непрофесионални „лекарски“ рок групи пред останалите участници в бенда и получава пълната им подкрепа, както и доза концертен хъс за предстоящото събитие. След малко ровене из интернет и телефонни обаждания на приятели идеята за рок фестивала започва да се превръща в реалност. Оказва се, че в България има много лекари – музиканти, желаещи да вземат участие.

Амбицията на организаторите на „Doctor Rock Fest“ е той да се превърне в традиция и да се провежда ежегодно през първите горещи юлски вечери.

Събитието е подкрепено от Община Стара Загора.

Продължете с четенето

Стара Загора

Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали от граждани и институции

Published

on

На свое заседание днес Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали и предложения, направени от граждани и институции. В дневния ред на работната среща влязоха 14 точки, които бяха представени от нейния председател и ресорен зам.-кмет Йордан Николов. Внесена за обсъждане бе и Актуализацията на плана на движение (АПОД) в зоната между ул. „Д-р Тодор Стоянович, ул. „Армейска“ и бул. „Цар Симеон Велики“. Ще се работи последователно за създаване на организация за еднопосочно движение по ул. „Орфей“, „Евридика“ и „Барейро“.

Да се ограничи паркирането на автомобили в района на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ също бе дискутирано по време на редовното заседание на Комисията. От дебатите стана ясно, че ще бъде поставен знак, указващ забраната пред входа на училището, както и ще се постави защитна бариера на тротоара, за да бъде ограничено спирането на МПС.

Членовете на комисията разгледаха и няколко предложения за ограничаване на престоя на автомобили по тротоари на ул. „Августа Траяна“, по ул. „Свети Княз Борис“, по ул. „Димчо Стаев“ и други. По време на заседанието бе обсъдена и възможността за създаване на еднопосочно движение и в кв. „Железник“ по ул. „Арх. Христо Димов“ от пресечката с ул. „Иван Киров Вазов“ в посока запад.

Маркирани бяха и участъци, при които се осъществяват нерегламентирани маневри за обратен завой по сигнали на граждани. На няколко такива конфликтни точки ще бъдат поставени забраняващи знаци.

Всеки, който е подал писмо до Комисията, ще получи отговор с информация от редовното заседание на Комисията по безопасност на движението.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com