Къща- музей “Гео Милев” с признание за споделена магия в извънредна ситуация

В Националната кампания „Достойните хора на Стара Загора“, „Заедно срещу кризата“, организирана от вестник „Стандарт“ и община Стара Загора, в категорията Културни институти, Къща- музей „Гео Милев“ получи грамота за споделена магия на изкуството в извънредна ситуация, а служителите признанието, че са крепители на дух и смисъл, съзидатели и люботворци. Отличия получиха още Държавна опера Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Регионален исторически музей Стара Загора.

Уредникът на Къща- музей “Гео Милев” Валя Сотирова коментира: “За нас и за мен специално това беше голяма изненада, но в хубавия смисъл на думата, неочаквано, и може би поради тази причина, беше много приятно. Това е признание, защото ние всички бяхме поставени в някаква извънредна ситуация и трябваше да отговорим на новите реалности. Смея да си мисля, че сме се справили. Новите условия ни дадоха възможност, да си дадем сметка, че може да се работи по друг начин, да бъдеш интересен и с други изразни средства. Приемам това, което ни се случи откъм хубавата му страна, защото струва ми се, че ние направихме много повече неща, отколкото в един нормален режим. Аз съм далеч от мисълта, че всички хора познават и се интересуват от Гео Милев, но е много мило да бъдеш поставен, в тази категория на част от достойните хора, на Стара Загора.”

Полученото признание е провокация за нови проекти и творчески решения в Къща- музей “Гео Милев”. Най- важното свидетелството за упоритата всекидневна работа е заключено в думата приемственост. “И преди нас са се случвали хубави неща! Ние влязохме в тези обувки и закрачихме, надявам се в същото темпо, като се опитвахме да провокираме, по различен начин, читателите, не само от Стара Загора, а от България, защото къщата се посещава от деца от цялата страна.” 

Редом до похвалите вървят и натрупаните през годините проблеми. Списъкът е дълъг! Музеят има спешна нужда от обновяване на старата електрическа инсталация, поправка на плочника, реновирането на кладенеца, отстраняването на изсъхналите клони на вековния летен дъб в двора, изпълняване на предписанията на служителите от противопожарната служби, свързани с вратата на експозиционната зала….

Заместник – кметът Милена Желева подчерта, че община Стара|Загора инвестира изключително много средства в културната инфраструктура, въпреки, че “бюджетът ни държи в рамка”. Тя припомни, че залата в Синдикалния дом е реконструирана в многофункционален културен център. Открит е Музей “Литературна Стара Загора”. До края на 2020 година предстои откриването на Културен център за даровити деца “Професор Петър Жеков” и Къща- музей “Николай Лилиев”, уточни Желева, която пое ангажимент, в бързи срокове, да бъде ремонтиран компрометираният кладенец в двора на Къща- музей “Гео Милев”. БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com