Connect with us

Стара Загора

Културен афиш на община Стара Загора за периода 8-14 април

Published

on

8 април (понеделник) 
Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
Музикален уъркшоп – водещ Мике Монтанаро
10.30 ч. Зала Радио Стара Загора

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
„Актьорството като начин на общуване със света: как да останем себе си, докато се превръщаме в друг” – лекция Оксана Мисина.
14:00 ч. – 15:30 ч., РБ „Захарий Княжески“

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
„Хора с куфари“ от Ханох Левин – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов, режисьор Мартин Каров
17.00 ч., Драматичен театър


Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
„Убийство“ от Ханох Левил – университет на Тел Авив, режисьор Еалеал Семел
20.00 ч., Куклен театър


9 април (вторник) 
Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
Международен уъркшоп „Два езика – една сцена“
10.00 ч., Драматичен театър


Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
Дискусия с журито на фестивала – Явор Гърдев, Джон Фридман, Тиери Аркури
14.00 ч., РБ „Захарий Княжески“


Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” 
„История на насилието“ от Дилан Съмър, Музикален колеж –Лондон
17.00 ч., Куклен театър 


Маратон на четенето’ 2019
„Достатъчно дълго“ – сборник с проза, нова книга на Петър Чухов. Представяне
18.00 ч., Къщата на архитекта, ул. „Сава Силов 37
Маратон на четенето’ 2019
Представяне на книга и филм за художника и философ Орлин Чуховски, с участието на автора Спас Мавров.
18.00 ч., РБ „Захарий Княжески“


„20 години заедно“ – концерт на проф. Благовеста Константинова и Иван Кабамитов
19.00 ч., РБ „Захарий Княжески“


Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”
Церемония по награждаване на участниците и закриване на финала
20.00 ч., Драматичен театър 


10 април (сряда)
Маратон на четенето’ 2019
„Злостории“ – детска книга от Явор Цанев. Представяне.
17.30 ч., РБ „Захарий Княжески“„Царицата на Чардаша“ – оперета от Имре Калман
Режисьор Николай Априлов
19.00 ч., Оперен театър 

11 април (четвъртък)
XXVI – ти  международен фестивал на ученическия франкофонски театър /11- 14 април, 2019 г./ ,Куклен театър
Пресконференция
15.00 ч. Зала 2, Община Стара Загора 


„С любими творби от Мусоргски и Шопен“ – клавирен концерт на проф. Жени Захариева

18.30 ч., РБ „Захарий Княжески“


12 април (петък)
120 години Тракийско дружество в Стара Загора
Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Каишев
17.00 ч., Парк „Тракия“
Официално честване
19.00 ч., Драматичен театър

Маратон на четенето’ 2019
Представяне на книгата „От Балкана до Дунава“ и среща с авторите Гавраил Гавраилов и Весела Николаева
18.00 ч., Тийн зона, РБ „Захарий Княжески“Конкурс за млади джаз изпълнители на НУМСИ „Христина Морфова“
12 -13 април, РБ „Захарий Княжески“


13 април  (събота)
XXVI – ти  международен фестивал на ученическия франкофонски театър. Откриване.
8.30 ч., Куклен театър

„Пеперудена магия“ –концерт – спектакъл на ДЮСОБ „Маргаритки“
11.00 ч., Оперен театър

90 години НЧ „Митьо Станев 1929“, с. Малко Кадиево
11.00 ч., с. Малко Кадиево


Шести национален конкурс за вокални групи „Хармония“.
9.30 ч. – начало на конкурсната програма
18.00 ч.- награждаване
Драматичен театър


14 април (неделя)
„Меко казано“ от Валери Петров – куклен спектакъл за деца
11.00 ч., Куклен театър

Continue Reading

Стара Загора

Цанка Ганева: До края на юли трябва да приключи ремонтът на зоопарка, месец по-късно ще посреща посетители

Published

on

В най-лошия случай ремонтните дейности на зоопарка в Стара Загора трябва да приключат до края на юли тази година. Това каза за Радио Стара Загора главният финансист на Община Стара Загора и ръководител на проекта Цанка Ганева. Проектът е доста сложен, защото там се съчетават две дейности. Строителите извършват ремонта, а служителите на зоопарка обгрижват животните. Другите перипетии са свързани с това, че на 1400 обитатели трябва да им се осигури място за живеене на терен и нещата се случват поетапно. До забавяне водят и пандемията от коронавирус, и лошите метеорологични условия, коментира още Цанка Ганева. По думите й в края на август или в  началото на септември любимото място на старозагорци ще отвори врати за посетители.

Емблематичната скулптура на входа на зоопарка на двете мечета ще бъде запазена, увери Цанка Ганева. Работи се и по административната сграда, ще бъде изграден и посетителски център. Оскъпяване на проекта няма да има, но е на лице допълнително възлагане за проектиране за разширяване хабитата на мечките, което се остойностява в момента. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Близо 50% слаби оценки и нито една пълна шестица на предварителния изпит по химия в Тракийския университет

Published

on

3,18 e средният успех от предварителния онлайн изпит по химия в Тракийския университет в Стара Загора, който се проведе на 3 април. В него са участвали  581 кандидат-студенти, 10 от предварително записалите се не са се явили, а една от работите е била анулирана, става ясно от резултатите, публикувани от висшето учебно заведение.

Почти половината – 283 души или 49% от положилите изпита са с оценка до 2,99. Работите на 64 от кандидат-студентите са оценени между 3,00 и 3,49. 159 човека или 27% са с оценка „добър“ от 3,50 до 4,49 . С оценка от 4,50 до 5,49 са 72-ма от участниците в изпита .

С отлична оценка от 5,50 до 5,99 са само 3-ма от кандидат-студентите. Няма нито една пълна шестица.

За втора година Тракийският университет провежда предварителните си кандидатстуденстки изпити онлайн с оглед спазване на противоепидемичните мерки във връзка с ковид пандемията. От висшето учебно заведение отчитат засилен интерес тази година към изпита по химия, който е един от двата изпита, вход за специалността “Медицина” – близо 600 кандидати за бъдещи лекари са заявили желание да проверят своите знания по предмета, а предходни години са били наполовина. 

Поради големия интерес към изпита по химия той се проведе в три различни часови интервала. Кандидатите за бъдещи медици разполагаха с два часа за решаване на изпитните въпроси.

Предварителният кандидатстудентски изпит по биология е насрочен за 17 април, събота. Кандидат-студентите ще имат и още един шанс за предварителен изпит по биология – 24 април.  

Continue Reading

Стара Загора

Енергията на деня е идеална за активни действия

Published

on

Луната е в знак Телец до 09:36ч, след което преминава в знак Близнаци.

Да останете сами не е добре, посещение при роднини или близки приятели ще донесе повече радост. Емоциите са повърхностни, въпреки че предизвикват бурни реакции. Много е полезно да се правят разходки пеша или с кола, кратки пътувания. Необходимо е  много чист въздух. Ако не можете да сте навън, по-често проветрявайте помещенията.

Добро време за комуникативните и мобилни хора. Може да се почувствате твърде емоционални и импулсивни, склонни към лекомислени и повърхностни постъпки и неочакваните решения. Много е важно да има самоконтрол. Рутинната работа е досадна.

Уязвими са плещите, ръцете, раменете, пръстите на ръцете, нервната система дробовете. От маникюр е добре да се откажете. Удачно време за провеждане на лечебни процедури с черния дроб, операции в областта на бедрото.

5 лунен ден от 08:28ч на 15 април до 09:00ч на 16 април

Този лунен ден се счита за добър и щастлив. Символът на деня е Еднорога. Приветства се всичко, което е свързано с духовното развитие, със самоусъвършенстването. Това могат да бъдат духовни практики или медитации, анализ на собствените и други действия, работа над вътрешната осъзнатост и над чистотата на мислите и желанията. Четенето на молитви и мантри може да подпомогне този процес.

Енергията на деня е идеална за активни действия. Физическото натоварване оказва добро влияние. Особен ефект има и практикуването на йога. Изпълнението на асаните способства придобиването на вътрешна хармония и мир, което ви позволява да постигнете умиротворяване.

На петия лунен ден е напълно нормално, ако настроението и състоянието ви не са стабилни. На сутринта може да чувствате, че ви е радостно, а по обяд всичко вече ви е досадно. Не се плашете от такива драстични промени. По този начин тялото се опитва да се обнови, да се отърве от излишното. Според поверието за лунния ден е добре днес да поплачете, при това не само на сън, но и в действителност. Сълзите са знак за това, че душата се пречиства. Този лунен ден подхожда за кръщение.

Новите дела няма да донесат успех. Добре е да се правят планове за бъдещето. Всички мисли, дори мимолетни и незначителни, могат да станат реални през този период. Добре е да контролирате ума си, за да не навредите на себе си или на другите. Всички промени, които се случват през този период, не трябва да ви тревожат. Това е моментът на преход към съвсем ново ниво: по-високо, по-удобно, по-добро качество.

За уязвима зона се счита стомаха. Употребявайте само лека и прясна храна, свежи продукти, лесни за храносмилане. Препоръчват се млечни продукти. Пийте билкови чайове. Ако здравето ви пострада днес, трябва да промените нещо в себе си. Не започвайте диета, избягвайте да гладувате. Всяка храна, която постъпва в организма сега се отразява не само на тялото, но и на аурата.

Сексът в този лунен ден трябва да бъде отпускащ и успокояващ и да се приеме като целебен. Сложните пози е добре да се избягват.

Подстрижката може да подобри материалното състояние и цялостното благополучие. Благодарение на нея може да се освободите от депресивно състояние.

26 слънчев ден – Ден за справедливост и подаръци от съдбата, в който можете да молите и да получавате помощ от Висшите сили, особено ако е свързано с увеличаване на благосъстоянието. Днес даже най-простите и обикновени молби достигат до Небесата. Не си отказвайте нищо в този ден. Не трябва да са ви чужди всички земни радости. Правете всичко с желание и от сърце. Поканете гости, срещнете се с приятели. Давайте подаръци на близките си, които ще доставят радост на вас и на тях, нещо, за което отдавна са мечтали и много ще се зарадват и тогава над вас ще се изсипе благодат за целия месец.

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com