Сватби

Костохранилище ще се изгражда в Гробищния парк на Стара Загора

Целта е да бъде решен горещият проблем, свързан с осигуряването на достатъчно места за гробополагане

До ритуалната зала в Хрищенските гробища ще бъде изградено костохранилище, съобщи днес за медията ни секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. “След като е минал необходимият срок от 8 години след погребението, наследниците са издирени и предупредени, но отказват да полагат повече грижи за тленните останки, костите ще бъдат извадени и съхранени в това място.

По този начин ще се освободят доста гробни места, за нови погребения”, обясни Иванов. Той уточни, че в проектобюджета на Общината за 2017 г. са предвидени необходимите финансови средства за решаване на горещия проблем, свързан с осигуряване на достатъчно места за гробополагане.

Поводът за журналистическото ни проучване беше получен сигнал в “Старозагорски новини”, че на Гробищния парк са останали само 50-60 места за погребение, които ще се изчерпят в близките няколко седмици.

Секретарят на Общината ни уведоми, че заедно със зам.-кмета по строителството инж. Янчо Калоянов и Йордан Киндалов – главен специалист-отговорник на Гробищен парк, са обходили цялото пространство, за да се запознаят с реалните възможности за гробополагане. Според него реалната възможност е за не по-малко от 1000 нови гроба в два неусвоени парцела в старата и новата част на гробището. Ако се наложи, биха използвали дори алеи и други площи.

Делян Иванов припомни, че на заседанието си през м. ноември 2016 г. Общинският съвет прие Наредба за ползване на Гробищния парк. В нея има клауза, според която семействата са длъжни да препогребват покойниците си във фамилни, а не в нови гробове, разбира се, при спазване на нормативните изисквания. По този начин ще се осигурят още възможности за гробополагане.

Другата посока, по която се работи още от 2015 г., е изграждане на ново гробище. То ще се намира на 12-13 км от Стара Загора в посока запад, на 2-3 км от с. Богомилово, по черен коларски път (засега) към с. Ракитница. Теренът е 160 дка.

Според изискванията, до него трябва да има необходимата и съпътстваща инфраструктура, да има постройка за ритуална зала, както и битовки за работниците, които ще обслужват погребенията, да има осигурено водоподаване, ток, обръщало за колите и автобусите, да се пусне нова градска линия и пр.

Зам.-кметът инж. Янчо Калоянов съобщи, че вече е възложено изпълнението на пътя до новия гробищен парк и се изчаква издаване на строително разрешение. Следващият обект е обръщалото и така поетапно до пълното изграждане на обекта.

Междувременно ще продължи рационалното използване и на Хрищенския гробищен парк. Той ще бъде изоставен 50 години след извършване на последното погребение.

В Стара Загора понастоящем работят 8 частни погребални агенции и една общинска. Съгласно действащото законодателство, те са равнопоставени и съответно искат място и час за погребение от Общината, която е собственик на Гробищния парк. Ритуалната зала също се използва общо по заявено желание на близките на покойниците.

Средно около 1200 са погребенията през годината. За 2016 г. те са били 1050. Това значи, че Гробищният парк на Стара Загора се населява от над 60 000 души.

Градът на мъртвите е разположен на над 700 декара площ. Първото погребение е направено през лятото на 1974 година.

Алекс БОЕВА Старозагорски новини

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com