Connect with us

Стара Загора

Коронакризата нанесе щети и на местния туризъм

Published

on

Пандемията от COVID-19 е повлияла негативно върху развитието на туристическия сектор в община Стара Загора през изминалата година. Ръст на посещаемостта се отбелязва единствено в първите месеци на 2020 година.

Устойчивият растеж на туризма през последните десетилетия в световен мащаб се заменя с мащабен спад от 74% в международните пътувания за 2020 г. в сравнение с 2019 г. Рекордната криза се дължи на безпрецедентната ситуация, свързана с пандемията COVID-19.

Разпространението на коронавируса и въвеждането на противоепидемични мерки доведе до много сериозен срив на входящия и вътрешния туризъм в България. От водещите за страната ни пазари най-сериозен е спадът в посещенията на руските туристи, следван от този на немските, украинските, чешките, израелските, британските и полските туристи. При първите два пазара се отчита спад над 80%, а при останалите между 70% и 80%.

В община Стара Загора за изминалата година се отчита драстичен спад на реализираните нощувки, в сравнение с 2019 година- 49.4%, а на пренощувалите лица-52%.

Намалели са и посещенията на музейните обекти-приходите от билети и беседи на Регионален исторически музей – Стара Загора и музейните обекти за 2020 г. са с 68.9% по-малко спрямо 2019 г. При броя на посетителите намалението за 2020 г. е с 66.4% в сравнение с 2019 година.

В подкрепа на бранша, след гласуване в Общински съвет, от 13 март до края на месец юни, както и през месец декември хотелиерите и ресторантьорите бяха освободени от заплащане на тротоарни такси към Община Стара Загора, припомнят в отчета си от общинска администрация.

На сесията през март общинските съветници ще гласуват новата Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за тази година, както и отчета по изпълнението на миналогодишния документ.

В него е записано още, че заложените финансовите средства за изпълнение на Програмата за развитие на туризма през 2020 г. са били 210 000 лв., а постъпленията от туристически данък в бюджета на общината са 101 021 лв. Изразходваните средства за реализация на дейностите в програмата са в размер на 149 987 лв.

Направени в предходни години изследвания показват, че основна дейности при пътувания с лична цел сред българите е културният туризъм, следван от спа, уелнес и балнео туризма и събитийния туризъм. От съществуващите в дестинацията услуги най-високо оценени от посетителите са комуникациите, сигурността, чистотата и добрата обща инфраструктура на града.

За 2020 г. чужденците са 8.4 % от общия брой пренощували в настанителната база на общината. Най-големите външни генериращи пазари за община Стара Загора са Румъния, Турция и Гърция, които запазват водещите си позиции през последните пет години. Следвани са от Германия, Италия, Великобритания, Сърбия, Русия.

Община Стара Загора разполага с всички услуги, необходими да обезпечат престоя на посетителите в дестинацията. Броят на местата за настаняване на територията на общината към месец февруари 2021 г. е 80, с капацитет 3374 легла и категория от 1 до 5 звезди (по данни на Единната система за туристическа информация).

Заведенията за хранене, вписани в Националния туристически регистър, към месец февруари 2021 г. са 445 броя, с категория от 1 до 4 звезди. От тях категоризирани като ресторанти са 94 бр. с категория от 1 до 4 звезди. Дарик

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com