Стара Загора

Кои са най-добрите туристически дестинации в Европа за 2014

Най-интересната туристическа дестинация в Европа за 2014 година е Гърция. Това твърдят експерти на издателството „Лонли Планет“ (Lonely Planet). Те са класирали най-добрите туристически маршрути в Европа. Рейтингът е качен на сайта на издателството.

Класацията е съставена на базата на анкета сред водещи специалисти в сферата на туризма (журналисти, пътешественици, анализатори). Експертите е трябвало да посочат местата на Стария континент, които са най-интересни от гледна точка на историята, архитектурата и гастрономията. Дадена е била възможност да бъдат посочвани както известни маршрути, така и слабо познати места. В класацията са намерили място както градове и области, така и цели страни.

Топ 10 на най-добрите туристически дестинации в Европа за 2014 година включва:

1. Гърция – Редакторите на „Лонли Планет“ обясняват лидерството на Гърция с това, че през 2013 година страната е посетена от рекордните 20 милиона туристи. Според специалистите броят им в бъдеще ще расте с излизането на държавата от икономическата криза. Като най-добро място за отдих в Гърция се препоръчва остров Санторини.

2. Любляна, Словения
Любляна е с население около 300 000 души и е основният културен, административен, икономически и финансов център на Словения. Това със сигурност е и мястото, където можете да срещнете най-много дракони, тъй като тези митични същества са символ на града и техните статуи, изображения и графики го охраняват от всеки ъгъл. Според някои легенди градът е основан от Язон и неговите аргонавти по пътя към Златното руно. Те преминали реките Дунав и Сава чак до Любляница, където Язон се бил с дракон и го убил.

3. Югозападна Англия
В района на Югозападна Англия се намират два национални парка и четири обекта на световното наследство под егидата на ЮНЕСКО – в това число и митичният Стоунхендж. Сред многобройните притегателни дестинации за туристи и ценители са голямата ботаническа градина наречена „Проект Рай“, музикалният фестивал Гластънбъри, културно-историческото наследство на Бат и др.

4. Италия – Италия е една от най-посещаваните държави в света. Рим, Венеция, Флоренция привличат чужденците от векове. В държавата има голям брой обекти, защитени от ЮНЕСКО. Страната има красива природа, богата история и чудесна кухня.

5. Дания – Копенхаген е невероятно съчетание от старинни и модерни сгради, които придават на столицата на Дания особено интересен и колоритен вид. Сред най-големите туристически “атракции” са къщите в района на пристанището Нюхавън, които са боядисани в най-различни цветове. Най-старата пешеходна зона в света – Строгет, е мястото, където животът на Копенхаген непрекъснато кипи. Близо 1, 3 милиона туристи посещават красивия Копенхаген, а това число на туристите поставя града сред челните места на най-посещаваните дестинации в Северна Европа.

6. Севиля, Испания – По западните брегове на Шотландия се намират разпръснатите скалисти Хебридски острови. Някои от островите са с вулканичен произход, а други са покрити основно с ниска трева. Те са почти ненаселени. Един от най-посещаваните е остров Мул, който предлага сурова природа, тучна зеленина и красиви замъци и пейзажи.

7. Хебридските острови (Външните Хебриди), Шотландия – По западните брегове на Шотландия се намират разпръснатите скалисти Хебридски острови. Някои от островите са с вулканичен произход, а други са покрити основно с ниска трева.  Те са почти ненаселени. Един от най-посещаваните е остров Мул, който предлага сурова природа, тучна зеленина и красиви замъци и пейзажи.

8. Пилзен, Чехия – Повечето хора свързват Чехия с Прага. Пилзен пък е четвъртият по големина град в Чехия с население над 170 000 души. Една от най-величествените сгради в града е катедралата на Свети Вартоломей (St. Bartholomew). Това е готическа постройка с височина над 102 метра. На мястото, където днес се намира Пилзен, се е издигал старинен крепостен град, построен през десети век.

9. Ставангер, Норвегия – Ставангер е град и община в Югозападна Норвегия, основан през 1125 г. Разположен на брега на Норвежко море, Ставангер се счита за столица на нефта в Норвегия. Той е четвъртият по големина град в страната и залага на комбинацията от модерен икономически живот и историческо културно наследство. Сред най-големите забележителности в града са катедралата, старият град с дървените си къщи от XVIII в. и музеят на нефта, открит през 1999 година.

10. Тулуза, Франция
Тулуза се намира в сърцето на Южна Франция. Множеството фестивали и съчетанието от историческо наследство и съвременна култура привличат все повече туристи в града. Една от емблемите на Тулуза е местният Капитол, където се помещава общинската администрация. Сградата е издигната през XVIII в. в неокласически стил, а предната фасада на постройката е дълга 135 метра.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com