Стара Загора

Кмет се жали от ръста на минималната заплата

Растежът на минималната заплата с досегашните темпове може да се окаже с непредвидими негативни резултати за малката селска община Опан, ожали се във Фейсбук каращият втората година от първия си мандат кмет Генчо Колев. По думите му само четирите години на мандата му МРЗ ще скочи от 380 на 610 лв, чието покриване може да се случи единствено от повишаване на данъчните приходи.

„Този безпрецедентен ръст на заплатите, без да има инфлация, е икономическо безумие и води до това, че общината губи основната си част от ресурса само за заплати. Общината няма тази динамична система, която може да и увеличи приходите, защото за всяко увеличение на МРЗ, са необходими повече от 20 хил.лв. нови приходи на година. Общо за покриване на всички тези предвидени увеличения на МРЗ са необходими близо 100 хил. лв. на година. В момента държавата отпуска средства за общината в размер на 134 хил. лв., които в бъдеще, мисля че няма да се увеличават. Вижте само как след 2-3 години държавната субсидия се връща отново в държавата и общината остава без тази помощ, като единствено ще трябва да разчитаме на собствените си приходи. Това е лошото, защото данъците, които общината събира не могат да покрият и половината от тази сума. И не само това. Събираните близо 50 хил лв. от данъци, не могат да покрият само разходите за улично осветление…“, коментира Колев.

Пак от социалната мрежа той уведомява жителите на общината, че с решение на местните съветници с 3-4 лв от догодина се увеличава данъка за недвижимите имоти  /жилища/ строени след 1970-година.

Колев е пресметнал, че увеличението е в рамките на 1 стотинка дневно и предлага не недоволните да подадат молба до него, за да им компенсира загубата двойно от личната си заплата.

Монитор, Хр. Христов

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com