Свържете се с нас

Стара Загора

Кметът Живко Тодоров: Стара Загора има хора, с които се гордее, има добрите им примери

Published

on

Кметът на общината Живко Тодоров удостои с „Почетен знак на Стара Загора“ Снежана Маринова – краевед, изследовател и дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. „Ценните хора трябва да бъдат уважавани и да получават признание. Това е поводът да сме днес заедно и да отдадем заслуженото на Снежана Маринова за приноса ѝ в развитието на духовността в града. Тя беше дълги години директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където разви не само библиотечния фонд, но и дейността на институцията, което я изведе напред. Ние я виждаме като символ на всичко онова, което културните дейци правят в Стара Загора“, сподели пред местните медии градоначалникът. Живко Тодоров припомни, че  в днешно време, когато духовността и моралът, стремежът към надграждане и търсене на знание, като че ли заемат все по-малко място в ежедневието, особено на младежите, поощрението за труда на хората на изкуството и културата е ясен знак за правилната посока. Той изказа и уважение към достойното представяне на Снежана Маринова в един от телевизионните формати, които са арена за знания в различни житейски и научни сфери. „Почетният знак на община Стара Загора“, който имам удоволствието да връча днес, е от името на институцията, която представлявам, вярвам, че и всеки един старозагорец е признателен пред този модел на поведение, какъвто ни е показала през годините Снежана Маринова. Надявам се занапред да има все повече хора като вас. Вие показвате добрия пример, който трябва да бъде следван. Чрез отличието днес отправяме конкретно послание към старозагорци“, подчерта Тодоров.

„За човека, за ценителя Снежана Маринова – това е един подарък, който вярвам ще оцените – няколко емблематични снимки от нашия град. Надявам се, че ще попълнят многобройната колекция, която имате“, обърна се с дар от няколко стари картички, запечатали в годините духа на Стара Загора, ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

С вълнение, Снежана Маринова благодари на кмета Живко Тодоров и екипа му за отличието. „ За мен е вълнуващо да срещам все положителни реакции на всичко, с което се занимавам. Радостна съм, че имам добра оценка на труда си. Надявам се и занапред това да е така. Това е важно за нашата Стара Загора“, каза Маринова. Тя призова да има повече оптимизъм във всичко, което се прави за стимулиране на развитието на добрите инициативи и събития. С присъщата си духовитост, тя  сподели и един от мотивите си да участва в телевизионно предаване – освен да сподели хобито си и привлече интерес към него, също така е била ентусиазирана да развенчае мита за „скучните, сиви библиотекари“. „Радвам се, че това бе също оценено и получавам все повече поздравления. Имам много нови идеи и ще се радвам да ги сбъднем заедно“, допълни тя и покани обществеността на представянето на книгата, на която е съавтор с проф. д-р Светла Димитрова – „Мозайка от миналото“. То ще се състои на 15 март, от 18.00 часа, в залата на РБ „Захарий Княжески“. Снежана Маринова благодари на хората, с които е извървяла голяма част от своя професионален път – колеги и приятели, за подкрепата в годините, която не спира и днес. Една от новите инициативи, които реализира, е и проучването на стари и интересни старозагорски фамилии, събития и места.

„Всичко трябва да се прави с искреност и отворено сърце, така хората разбират, че ти не си лош човек“, вметна още Маринова по повод хобито си да събира интересни истории и да ги запечатва за поколенията напред.

„Вие сте част от голямото духовно сърце на Стара Загора“, обърна се Дарин Петков, председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания на Общински съвет и директор на Кукления театър под липите, към Снежана Маринова.

В края на събитието стана ясно, че Снежана Маринова ще представи колекцията си от над 500 картички, снимки и други любопитни частици от старозагорската история, а и не само, в специална изложба, която ще се реализира с подкрепата на Община Стара Загора. „За мен е особено предизвикателство да показвам интересните находки, особено когато са свързани с история, защото при една картичка или снимка не е важна само лицевата страна, а и посвещението на гърба ѝ. Обикновено ги публикувам и винаги се намират хора, които да допълнят информацията“, сподели носителят на „Почетен знак на Стара Загора“.

Стара Загора

Временна организация на движението и обходен маршрут на обществения транспорт по част от ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора

Published

on

С оглед осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните работи за обект „Разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора, за времето от 23.03.2023 г. до 29.03.2023 г. се въвежда временна организация на движението по част от улицата. Тя касае участъка от ул. „Капитан Петко Войвода“ при  улицата, намираща се северно от ЦДГ „Бреза“ в кв. „Казански“ до ул. „Георги Байданов“. Няма да се ограничава преминаването през кръстовищата.

В тази връзка, в указания участък за определения период от време, общественият транспорт ще се движи по обходен маршрут.

Курсовете по линии № 3 и № 8, които обслужват „Средна гора“, ще се движат, както следва:

Посока Изток – Запад – бул. „Славянски“ – ул. „Анастасия Тошева“ – ул. „Калояновско шосе“ – ул. „Георги Байданов“ – ул. „Стамо Пулев“ – ул. „Одринска епопея“ – XIII ОУ – ул. „Кап. Петко Войвода“.

Спирки „Средна гора“, „ИВВЕКС“ И „Христо Ботев“ няма да бъдат обслужвани.

Автобусна линия № 22 ще се осъществява по следния маршрут:

Курс 07:10 часа „с. Еленино – кв. Зора“ – ул. „Калояновско шосе“ – ул. „Георги Байданов“ – ул. „Стамо Пулев“ – ул. „Одринска епопея“ – ул. „Христо Ботев“ – по маршрут.

Спирка „XIII“ ОУ няма да бъде обслужвана. Добавя се спирка „Одринска епопея“.

Община Стара Загора апелира водачите на МПС да шофират с повишено внимание и спазват стриктно вертикалната маркировка.

Продължете с четенето

Стара Загора

Стара Загора посреща международен турнир по борба тази събота

Published

on

В спортна зала „Стара Загора“ сила и тактика ще премерят над 300 състезатели, които ще се включат в традиционния турнир по борба, организиран в памет на Динко Петров. Спортисти от страната и чужбина ще влязат в надпреварата на 25 март (събота).

Официалното откриване е предвидено за 16.00 часа, а схватките започват още от сутринта. Организаторите на надпреварата са Община Стара Загора, Спортен клуб по борба „Берое“ и Българска федерация по Борба.

Продължете с четенето

Стара Загора

Определят местата за продажба на сладолед и слънчеви очила

Published

on

На 6 април, от 14.00 часа, в залата на Културен център „Стара Загора“, ще се проведе жребият за определяне на търговците, които ще продават слънчеви очила в периода 15 април – 30 септември. Утвърдената схема, критериите и изискванията за участие в процедурата са публикувани в сайта на Община Стара Загора, в секция „Обявления“ – https://www.starazagora.bg/uploads/posts/zapoved_10-00-473_2023.pdf

Заявленията за участие в жребия се подават в Административно бюро „Център”, лично от кандидатите или упълномощени от тях лица, от 08.30 часа на 27.03.2023 г. до 17.30 часа на 31.03.2023г.

На 12 април, от 10.00 часа, в Зала № 1, ет. 2, в сградата на Общинска администрация, ще се проведе публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем за период от 1 май до 31 октомври, на части от терени общинска собственост за разполагане на преместваеми обекти за продажба на сладолед.

Локациите по утвърдените схеми и критериите за участие са достъпни на сайта на администрацията, в секция „Търгове“ https://www.starazagora.bg/bg/targove/targ-za-otdavane-pod-naem-na-chasti-ot-imoti-obshtinska-sobstvenost-za-postavyane-na-premestvaemi-obekti-tip-hladilna-vitrina-za-prodazhba-na-sladoled-na-14-april-2023-g

Тръжната документация се предоставя на желаещите за участие до 12.00 ч. на 10.04.2023 г. – включително, от служителите към АБ „Център“ –  ул. „Хаджи Димитър Асенов“ № 22, срещу 50 лева /петдесет лева/с ДДС за всяка позиция, внесени в касата на АБ „Център“.

Депозитите за участие в търга се внасят до 16.00 часа на 10.04.2023 г. само по банкова сметка на Община Стара Загора:

„Уни Кредит Булбанк“ АД,

BIC код: UNCRBGSF,

IBAN: BG 65 UNCR 7000 3322 2363 87

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com