Кметът Живко Тодоров: В кв. „Лозенец“ вече ще има ред

“Това, което днес правим, е поредната акция за премахване на незаконно строителство в кв. „Лозенец“. Ще бъдат съборени 97 постройки. Имаме точен план по години, от 2015 г. досега са премахнати общо 205 незаконни обекта. Настоящата акция започна още през 2019 г., преминахме цялата процедура, включително и съдебна“, каза днес Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора.

Теренът с незаконните къщи се намира от източната страна на ул. „Витоша“, в парк „Борова гора“, до Стрелбището. Става дума за масивни постройки, а според собствениците им те са изградени преди повече от двадесет години.

DJI_0005 (1)

Според Живко Тодоров няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище. Кметът каза още, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи са се произнесли в полза на Общината, а законът е над всичко. Стана ясно, че част от незаконно построените къщи са били отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.

„Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в „Лозенец“ вече ще има ред“, категоричен бе градоначалникът.

Досега само един от обитателите на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство.

Точно в 9.00 часа багери влязоха в първата част на терена и започнаха събарянето. Около 10 къщи са били доброволно премахнати, а за останалите ще бъдат нужни около три дни.

На акцията присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, областният управител Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов, общински съветници.

Untitled_Panorama1 copy

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com