Клиниката по детска хирургия получи модерна апаратура от Акция “Жълти стотинки”

Клиниката по детска хирургия в Старозагорската университетска болница „Проф.Стоян Киркович“ получи апаратурата, закупена със средствата от Акция „Жълти стотинки“ – Деца помагат на деца! Честта да връчат оборудването бе на част от най-активно включилите се в кампанията малчугани. В Стара Загора най-много стотинки през миналата година събраха учениците от 5 ОУ “Митьо Станев” 6 ОУ “Св. Никола и СУ „Васил Левски“ .

Близо 63 хил. лева, дарени от децата на България, е стойността на цялата апаратура, която старозагорската болница получи от благотворителна инициатива. Днес на Клиниката по детска хирургия бяха доставени кувьоз за нуждите на оперираните бебета, ехограф в окомплектовка с микроконвексен, интраоперативен и линеен трансдюсери, видеопринтер и перфузор, всичко на обща стойност 40 514 лева. Освен Клиниката по детска хирургия, апаратура от Акция „Жълти стотинки“ преди няколко месеца получи и Клиниката по неонатология в болницата. Там бяха доставени два кувьоза за недоносените бебета и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация на стойност 22 171 лв.

През 2019 г. столица на Акцията е Хасково, а средствата, които ще бъдат събрани са за необходимото оборудване и консумативи за Детското отделение на областната многопрофилна болница.

Акцията „Жълти стотинки” е вдъхновена от едноименната френска кампания на г-жа Бернадет Ширак, а в България се инициира и координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Вече единадесета година инициативата „Жълти стотинки“ превръща дребните монети в скъпоструваща апаратура. До момента са подпомогнати неонатологичните и детски отделения на 14 болници в страната, а стойността на закупеното със стотинките оборудване доближава 346 000 лв. bnr

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com